Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här patrullerar grannarna gatorna – ska stoppa brott

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019.
Under hösten märkte Thim Fritzson och hans fru att inbrott, stölder och skadegörelser ökade i Eriksberg där de bor.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen ser för- och nackdelar med initiativet: ”Det kan spridas olika rykten”.
Foto: BILDBYRÅN

Thim Fritzson, 37, tröttnade på inbrott, stölder och skadegörelser i bostadsområdet i Göteborg. 

Han och grannarna började nattvandra efter en uppmaning på Facebook – och snart kunde tjuvarna gripas på bar gärning.

Polisen applåderar ingripandet, men är ambivalent till engagemanget i sociala medier.

– Det har exempelvis funnits fall där individer har blivit uthängda, säger Per Hellström vid Hisingspolisen.

Under hösten märkte Thim Fritzson och hans fru att inbrott, stölder och skadegörelser ökade i Eriksberg där de bor. 

Thim beslutade sig för att ta tag i det själv och skrev en förfrågan på Facebook där han vädjade om andras hjälp. Kort därefter fick han svar från ett flertal grannar i området som instämde i hans frustration, vilket SVT Väst tidigare rapporterat om. 

– I pandemin har många jobbat hemifrån och då har det stått många bilar i parkeringsgaraget dyngnet runt. Det är framför allt många som har haft inbrott i bilar och förråd, säger Thim Fritzson. 

I mitten av december under julledigheten började Thim och några grannar från området att vandra vid olika platser och tidpunkter på kvällarna.  

Tog tjuvarna på bar gärning

En sen kväll runt midnatt var Thim ute och vandrade själv i området. Han kände sig inte trygg och skrev då till de andra i gruppen. Strax därefter svarade en granne att han kunde möta upp honom vid ett parkeringsgarage.

– Den kvällen stod garaget öppet men det var helt släckt, vilket var konstigt då det finns rörelsesensorer. Jag sa till min granne att vi inte skulle hitta någon där – men jag hade fel. 

Kort därefter fick de syn på en okänd bil som stod i garaget med upplysta strålkastare. Då bestämde sig Thim för att gå fram och fråga om allt stod rätt till. 

– Personerna ville bestämt inte svara på frågan och brydde sig inte alls om att vi var där. Då backade vi och ringde dit polisen direkt. 

En polispatrull anlände snabbt till parkeringsgaraget och fick senare tag i personerna på plats. Efter den kvällen har det enligt Thim varit lugnare på brottsfronten i området.

– Nu har vi gjort det vi har kunnat. Kommer det en till inbrottsvåg så kanske vi börjar med vandringen igen, säger Thim Fritzson. 

Polisen ser för- och nackdelar

Enligt polisen finns det både positiva och negativa sidor med det privata engagemanget i olika Facebook-grupper.

– Fördelen är att gruppen kan uppmärksamma brottsfenomen. Får man ett tips eller ser ett pågående brott ska man alltid ringa till polisen – och det är positivt att man gjorde det nu i Eriksberg, säger Per Hellström, biträdande polisområdeschef på Hisingen. 

– Nackdelarna är väl att det tenderar att bli stora grupper och då är det viktigt att vara källkritisk. Det kan spridas olika rykten och finnas kvar gamla saker som florerar i grupperna. Det har exempelvis funnits fall där individer har blivit uthängda, säger Per Hellström. 

Polisen tipsar: Så minskar du risken för inbrott.