Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Therése försvann spårlöst – sökinsatserna avslutades

Regeringen presenterade två regeringsbeslut för att stärka Sveriges arbete för psykisk hälsa.
Therése Lidberg, 40, försvann spårlöst för mer än ett år sedan.
Foto: Privat / Sveriges Radio

Dagarna före nyårsafton 2019 försvann tvåbarnsmamman Therése Lidberg spårlöst från sitt hem i Lidköping.

Mer än ett år senare lever Therese anhöriga fortfarande med ovissheten om vad som hänt henne, och med en känsla av att ingen verkar bry sig om hennes öde.

– Det känns som att folk har olika värde liksom, alla betyder inte lika mycket, säger Theréses bardomsvän, Sofia Wernersson, i dokumentärserien ”Försvunnen” i P1. 

På nyårsafton 2019 får Sofia Wernersson ett samtal från polisen. De undrar om hon känner någon som heter Therése Lidberg. Hon är anmäld saknad och ingen vet var hon är.

Och visst känner Sofia Therése. Deras vänskap sträcker sig mer än 20 år tillbaka i tiden, och inleddes när de gick på gymnasiet tillsammans i Falköping. Och även om de inte längre bor i samma stad, Therése flyttade till Lidköping i vuxen ålder, så har de behållit kontakten. Under senare år fördjupades deras vänskap ytterligare. 

Sofia berättar i i dokumentärserien ”Försvunnen” i P1:

– Då pratade vi dagligen, skrev sms med ”god morgon” och ”god natt”, ”älskar dig”. Vi försöker stötta varandra när det gäller allt, vi pratade om allt... 

Men under sommaren 2019 började Therése må dåligt psykiskt. Sofia bad henne att söka hjälp, men Therése tillstånd förvärrades och under hösten 2019 blev hon inlagd på en sluten psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Falköping. 

I P1 Dokumentär berättar Sofia hur hennes väns tillvaro rasade samman:

– Hon trodde ju hon skulle vara inlåst för evigt, att hon aldrig skulle komma därifrån.

Sofia Wernersson, vän till försvunna Therése Lidberg.
Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio

Sökinsatsen blåstes av

I mellandagarna samma år fick Therése lämna sjukhuset på permission, och hon åkte hem till sin lägenhet i Lidköping. Vad som hände efter det är det ingen som vet. Therése kom inte tillbaka till avdelningen, och när polisen tog sig in i hennes bostad på nyårsafton var den tom.

Theréses pappa, Jörgen Sturebäck, berättar för P1:

– Tre telefoner och bankomatkortet låg på bordet. Körkortet hade hon lagt på hatthyllan. Och så hade hon skrivit ett avskedsbrev.   

Men av Therése fanns det inga spår. Polisen visste inte i vilket område hon försvunnit och sökinsatsen blåstes därför snabbt av, uppger P1 Dokumentär. 

Theréses anhöriga vände sig till ideella sökorganisationer för att få hjälp att leta, men när de anordnade skallgångar dök få upp.

Vid ett sök var de omkring 30 personer som letade, men nästa gång kom bara de närmast anhöriga.  För Sofia blev det en besvikelse.

– Det känns som att folk har olika värde liksom, alla betyder inte lika mycket. För när man har sett att det varit sök med andra, då kommer det hur många som helst. Men vi var väl bara fyra stycken tror jag, berättar hon i dokumentärserien ”Försvunnen”.

Polisen har vid senare tillfällen sökt efter Therése, men utan framgång.
Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio

Fler anmäls försvunna

Under förra året anmäldes nästan 26 000 personer försvunna i Sverige, och Therése tillhör den kategori som står för de flesta försvinnanden – de som lider av psykisk ohälsa. Det är också en grupp där polisen ser en ökning, enligt P1 Dokumentär.

Polisinspektör Anders Leicht, som har stor kunskap kring försvinnanden, säger till kanalen att polisen oftast inte går ut med uppgifter om den försvunna personens psykiska mående.

– Sådana känsliga detaljer håller vi för oss själva. Kanske kan det ibland se ut som att vi är ointresserade, men det är vi inte. Det händer bakom ytan.  

Den absoluta majoriteten av de som anmäls försvunna, omkring 97 procent, kommer till rätta igen. Men alla gör det inte, och för de anhöriga är ovissheten plågsam.

Theréses pappa Jörgen berättar i ”Försvunnen”:

– Man tänker ju på detta dag och natt nästan. Ibland tänker man att hon finns nångonstans…   

I lördags genomförde frivilligorganisationen Saknad Sverige ett nytt sök efter Therése Lidberg. Insatsen blev dock resultatlös.

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Ring alltid 112 om läget är akut.


BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se


Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.


Hjälplinjen: 0771-22 00 60.


Jourhavande präst: Nås via 112.


Föräldratelefon: 020-85 20 00.


Jourhavande kompis: 020-22 24 44.


Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.


Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

SÅ KAN DU SOM ANHÖRIG AGERA