Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Theo räddade sin bror ur familjens brinnande villa

Viktigast att tänka på – steg för steg.
Theo Einmaa räddade sin tvillingbror Hugo Einmaa när det brann hemma i villan.Foto: Privat
Theo Einmaa tvekade inte att springa in i det rökfyllda huset för att rädda sin bror som låg och sov.Foto: Privat

Theo Einmaa, 15, hade tänkt gå med på fotbollsavslutning men ångrade sig och gick hem.

Då upptäckte han att det var fullt med rök i villan.

Utan att tveka rusade han in för att rädda sin tvillingbror Hugo – som låg och sov på övervåningen.

– Det var först när vi var i säkerhet utanför huset som jag började tänka på vad som kunde ha hänt, säger Theo.

Theo Einmaa hade varit hos en kompis och blivit avsläppt i Upphärads centrum, i Trollhättans kommun, för att gå sista biten hem.

Klockan var strax före två på söndagseftermiddagen och han hade bestämt sig för att avstå från att gå med på en fotbollsavslutning för att i stället gå hem och spela datorspel.

Hemma i villan låg tvillingbrodern Hugo Einmaa och sov efter att ha varit upp sent kvällen innan. 

Mamma Jessica befann sig på Orust och vid 11-tiden hade hon ringt och väckt Hugo, som snabbt somnade om.

– Jag såg hur det kom rök ur skorstenen när jag närmade mig huset. Jag tänkte att mamma kommit hem tidigt från Orust. Men när jag var precis utanför såg jag en massa rök inne i källaren och tänkte att något var på tok, säger Theo Einmaa som också berättat om branden i Ttela. 

Hugo Einmaa hade spelat datorspel med sina kompisar och lagt sig väldigt sent. Han var ensam hemma och låg och sov när det började brinna i huset.Foto: Privat

Drog ner Hugo för trappan

Han sprang fram till ytterdörren som öppnades med en smäll när han låste upp.

– Det första jag tänkte på var min bror Hugo. Jag tog ett djupt andetag och sprang upp till övervåningen jättesnabbt. Jag ropade hans namn och skrek att ”det brinner”. Jag väckte honom och drog ner honom för trappan, säger han.

Då var huset fullt med rök. Inne i Hugos rum hade röken inte hunnit bli lika tjock tack vare den kraftiga sovrumsdörren.

– När vi var i säkerhet utanför huset började jag tänka på vad som kunde ha hänt. Men händelsen har inte påverkat mig så jättemycket. Det gick ju så jäkla snabbt tills vi var i säkerhet, konstaterar Theo.

Hugo Einmaa berättar att de, när de kom ut, såg hur det brann inne i huset och hur det knastrade från elden.

– När vi sprang ner för trappan var det väldigt rökigt. Jag råkade ta ett andetag en gång. Det gjorde väldigt ont i halsen, säger han och tillägger:

– Om Theo hade gått på den där fotbollsavslutningen hade det antagligen slutat väldigt illa. För jag hade säkert fortsatt att sova.

Jessica Einmaa bor med tvillingsönerna Hugo och Theo, 15 år, i Upphärad. ”Hade Theo kommit en stund senare kanske vi inte haft kvar Hugo” säger hon.Foto: Privat

Mamma Jessica: ”Det var overkligt”

Jessica Einmaa berättar att hon var i chock efter att Theo ringt henne och sagt att det brann i huset. Hon satte sig i bilen och körde hem till Upphärad.

När hon kom fram möttes hon av ”en massa” brandbilar vid huset och de båda sönerna insvepta i varma filtar.

– Det var overkligt. Jag kunde inte riktigt förstå att det var sant. Branden var släckt och bastun var uppbrunnen. Lågorna hade slagit ut från bastun, upp längs husets fasad. Hela huset är rökskadat efter branden och vi har inte kunnat spara någonting förutom glas, porslin och saker av metall, säger Jessica Einmaa.

Nu bor familjen i en lägenhet i väntan på att huset ska bli färdigsanerat och Jessica berättar att många ställt upp för dem efter branden.

– Jag är jättetacksam, säger hon.

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd. I samband med händelsen, som inträffade 17 november förra året, inledde polisen en förundersökning om misstänkt mordbrand och utredningen pågår fortfarande.

TV: Så ska du agera vid en brand