Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Screening för tarmcancer införs i Västra Götaland

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Screening för tjock- och ändtarmscancer införs i Västra Götaland för invånare mellan 60 och 74 år.

De första erbjudandena om testning kommer att skickas ut under 2022.

– Med testning för tjock- och ändtarmscancer räknar vi med att årligen kunna rädda 20–30 liv i regionen, säger Andreas Pischel, gastroenterolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen har beslutat att testning för tarmcancer införs för alla invånare i åldrarna 60-74 år.

– Förberedelser har pågått i flera år för att regionen ska kunna införa testning för tjock- och ändtarmscancer. Bland annat har en svensk studie om screening för tjock- och ändtarmscancer gjorts och sjuksköterskor och läkare som kommer göra undersökningar av tarmen har utbildats. Vi känner oss väl förberedda inför införandet av testningen nu, säger gastroenterologen Andreas Pischel, regional processägare screening för tjock- och ändtarmscancer, i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Den här cancerformen är den tredje vanligaste typen av cancer i Sverige. 

Testningen införs stegvis under sju år. Under 2022 ska alla som fyller 60 - 62 år detta år bli erbjudna testning. 

Skickas ut med posten

Testet kommer i ett brev där det finns en instruktion, en provtub och ett svarskuvert som sedan skickas in för analys.

– Testningen ger möjlighet att upptäcka cancer när den går att behandla och innan den ger symtom. En person som testar sig för tjock- och ändtarmscancer minskar risken för att bli sjuk. Beslutet som hälso- och sjukvårdsstyrelsen har fattat kommer förbättra hälsan i regionen och leda till att färre personer dör i tjock- och ändtarmscancer, säger Andreas Pischel i pressmeddelandet. 

Personer som påvisar blod i avföringen erbjuds en koloskopiundersökning inom 14 dagar.

TV: Vad är cancer?

Vad är cancer?