Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Testmottagning stängs – efter matblandning

Region Kronoberg pausar nu all provtagning för covid-19
Enligt Ivo har pcr-tester förvarats i samma kylskåp som matvaror.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Novolab tvingas stänga flera provtagningsställen för covid-19.
Foto: MARIJAN MURAT / DPA/IBL

PCR-test som förvarats i kylskåp tillsammans med mat och provsvar som kommit alldeles för snabbt.

Det är några av orsakerna till att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tvingat företaget Novolab att akut stänga ner sina corona-mottagningar, rapporterar P4 Göteborg

Företaget Novolab måste stänga sina corona-mottagningar akut. Detta efter att Ivo anmärkt på flera mottagningar i Göteborg, Älvängen, Lilla Edet, Varberg, Borås och i Örebro. Det rapporterar P4 Göteborg. 

Enligt beslutet från Ivo ska företaget bland annat ha förvarat PCR-prov i kylskåpet tillsammans med mat. Provsvar beskrivs ha lämnats ut så snabbt att det inte är möjligt att de har analyserats korrekt och på ett provställe ska det ha saknats rinnande vatten så att anställda inte kunnat tvätta händerna, enligt P4 Göteborg.

Risk för liv och hälsa

Granskningen inleddes efter tips från allmänheten och beslutet har fattats av avdelningschefen Daniel Lilja. Han säger till P4 Göteborg att det är möjligt att de som testat sig på Novolab och fått ett negativt provsvar ändå varit smittade och därmed kunnat smitta andra. 

Ivo gör bedömningen att den bristfälliga hanteringen sannolikt inneburit en säkerhetsrisk för patienter och även andras liv och hälsa.

Novolab har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och menar att de har åtgärdat de brister som Ivo har anmärkt på. Om åtgärderna är tillräckliga kommer företaget att kunna återuppta sin testverksamhet.

Se även:

Så ser läget ut med vaccinpass i Europa