Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrorsvenskarna nekar till brott

Här grips den 26-årige stockholmare som tillsammans med en 22-åring från Göteborg åtalas för stämpling till terrorbrott. De två männen dömdes i tingsrätten för stämpling till terroristbrott. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
De två unga männen dömdes de till fyra års fängelse för stämpling till terroristbrott.
Det var den första domen i sitt slag i Sverige.
I dag inleddes prövningen i hovrätten.
På fredagen inleddes hovrättsförhandlingen mot männen i Göteborg. Männen dömdes av tingsrätten till fyra års fängelse för stämpling till terroristbrott men hoppas nu bli friade. Tingsrätten var inte enig i sin dom. De båda domarna tolkade händelserna helt olika. En ville fälla, den andre fria. En av nämndemännen ville också fria.

Nekar

Den 26-årige mannen har hela tiden nekat till att ha haft terrorplaner och kontakter med den terrorstämplade gruppen al-Shabab medan 23-åringen medgett att han varit på ett av al-Shababs läger. Han har dock nekat till alla terrorplaner. Bevisningen mot männen är bland annat avlyssnade samtal som vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström menar visar att 23-åringen och 26-åringen haft kontakt med ledare för al-Shabab - både innan de reste till Somaila och under tiden de var där.

Telefonsamtal

I flera telefonsamtal ska 23-åringen även ha berättat om planerna på självmordsattentat och ska även uttryckligen ha sagt sig vilja dö martyrdöden.
De båda männens försvarare har dock varit kritiska till de avlyssnade samtalen eftersom man inte haft möjlighet att förhöra de personer männen haft telefonkontakt med.