Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorshejk som bott
i Sverige går med i IS

En tidigare religiös ledare från Göteborg. Shejk Abdulkadir Mumin – har tidigare haft en topp-position inom terrornätverket al-Shabab.
Journalisten Magnus Sandelin har under lång tid bevakat politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige.
Foto: Kristin Lidell

En tidigare religiös ledare i Göteborg – Shejk Abdulkadir Mumin – som haft en topp-position inom terrornätverket al-Shabab, har svurit trohet till Islamiska staten, rapporterar CNN.

Mannen bodde i Angered i tio år fram till början av 2000-talet och har flera gånger uttalat sitt stöd för Usama bin Ladin.

– Det här är en propagandavinst för Islamiska staten, säger journalisten Magnus Sandelin, som under lång tid bevakat politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige.

GT har tidigare granskat mannen, Shejk Abdulkadir Mumin, och hans kopplingar till al-Shabab. Under sin tid i Göteborg verkade han i en moské i Gamlestan. Efter att bland annat ha blivit exponerad i en SVT-dokumentär 2001, där han bad att få sin dotter könsstympad flyttade han till London runt 2003.

Där ska han ha fortsatt att umgås i radikala kretsar till situationen blev ohållbar även i England och Mumin flyttade till Somalia 2010.

Stödde bin Ladin

Som talesperson för al-Shabab uttalade Mumin sitt stöd för al-Qaida i samband med Usama bin Ladins död.

– Vi kommer aldrig avvika från Usamas väg, och vi ska fortsätta heligt krig tills vi får smaka döden som vår broder Usama, eller tills vi segrar och styr hela världen, sa han då, enligt nyhetsbyrån reuters.

Fyrkantig världsbild

En källa nära Mumin har tidigare berättat för GT:s reporter om hur Mumin radikaliserades.

– Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som att han var en tickande bomb, sa källan bland annat.

De nya uppgifterna om att Mumin nu anslutit sig till IS kommer från den amerikanska tv-stationen CNN. Enligt nyhetskanalen finns flera källor till uppgifterna och Mumin ska också ha framträtt i en video där han meddelar sitt beslut.

– Det här visar att det finns en splittring inom al-Shabab, som egentligen är lojala till al-Qaida-nätverket. säger Magnus Sandelin, som skrivit om nyheten på sin hemsida.

IS kan utöka

Enligt CNN gör Mumins omsvängning att IS kan sprida sig till andra delar av Africa. Flera yngre medlemmar inom al-Shabab rapporteras också ha tagit klivet över till IS. Det förvånar inte Magnus Sandelin.

– IS propaganda på nätet och i sociala medier är väldigt anpassad till en ung publik.

Magnus Sandelin, som bland annat skrivit boken "Jihad-svenskarna i de islamiska terrornätverken", tror att oavsett hur kriget mot IS utvecklas så kommer världen att behöva leva med terrornätverkens operationer.

– Det här kommer vi få dras med i tiotals år. Även om det utropade kalifatet slås sönder så är människorna kvar och kommer att kunna organisera sig i nya mindre grupper och nätverk, säger han.

Annat flöde

IS bidrag till att den globala jihadistiska rörelsen är stort enligt Magnus Sandelin. Och han kallar utvecklingen oroväckande även i Sverige och Göteborg.

– Det är ett helt annat flöde i dag jämfört med för några år sedan om man studerar nätet och sociala medier, både vad gäller vad folk lägger ut och hur många konton det finns som visar sympatier för radikala rörelser, säger han.