Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt utbildades i mosken

Kom för utbildning och bön. Här i Sunnicentrets lokal ovanpå Bellevuemoskén i Gamlestaden i Göteborg fick den 18-årige misstänkte självmordsbombaren sin koranutbildning. Han studerade varje dag i ett och ett halvt år mellan 16 och 22. Det sista året innan 18-åringen åkte till Bosnien kom han bara till fredsbönen en gång i veckan i moskélokalen i bottenvåningen. Nu handlar det om att praktisera, sade han.
GÖTEBORG. I den här moskén i Bellevue i Göteborg fick den 18-årige misstänkte självmordsbombaren sin koranutbildning.
Enligt uppgifter till GT har han besökt moskén varje kväll i ett och ett halvt års tid.

FAKTA

Var tionde göteborgare är muslim
Mer än var tionde göteborgare är muslim.
Totalt finns det cirka 70 000 muslimer i Göteborgsområdet.
Bara ett fåtal av dem är ett problem för säkerhetspolisen.
Säpo klassar ett par hundra muslimer som riktigt extrema.
Dessutom finns det en "svans", folk som inte själva är drivande, på cirka 2 000-3 000 personer.

Säkerhetspolisen har länge varnat för att terrorister rekryteras bland muslimska grupper i Göteborg. Många ungdomar skickas utomlands till så kallade "koranstudier". Enligt Säpo är det ofta en täckmantel för rena terroristutbildningen.

En av de mest ortodoxa

Flera av Europa-ledarna för grupper som Säpo varnat för har ofta besökt Bellevue-moskén i östra Göteborg. Det är den moské som Säpo betecknar som den största och en av de mest ortodoxa av de drygt 15 moskéer som finns i Göteborg. Det var alltså där den 18-årige misstänkte självmordsbombaren från Kungälv som är häktad i Sarajevo fick sin koranutbildning. I ett och ett halvt år besökte han moskén varje kväll, vardag som helg, mellan 16 och 22.

"Han hade lärt sig allt"

Det sista året innan han reste till Bosnien kom han dock bara till fredagsbönen en gång i veckan. - Han sade att han lärt sig det han behövde om Islam. Nu handlade det om att praktisera, berättar en av hans vänner. Säpo har tidigare pekat ut två av organisationerna som är verksamma i Göteborg: Den ena är saudiska Al Haramein som står upptagen på FN:s terrorlista. - Det pumpas in stora pengar i Sverige via Al Haramein. De ordnar läger för ungdomar och koranstudier. Det är en organisation man verkligen bör vara observant på, och undersöka vad de håller på med, säger en tjänsteman vid Säkerhetspolisen. Den andra organisationen säkerhetspolisen varnat för är Tablighee Jamaat, en nätverksorganisation med rötter i Pakistan som verkar för islams utbredning över världen.

Gömmer terrorister

Enligt Säpo är det klarlagt att muslimska organisationer i Göteborg gömmer terrorister. De förses med pengar, falska papper och bostad. I många fall söker de sedan asyl i Sverige, men de kan också åka vidare efter att ha vilat upp sig i Sverige. Då kan de få logistikstöd, hjälp med transporter och annat som behövs.

Förnekar samröre

Att medlemmar i Al Haramein besökt Bellevue-moskén har GT fått bekräftat från ledare i moskén. De förnekar dock något samröre med organisationen. - Vi kan ju inte stoppa folk från Al Haramein som kommer hit, säger en av ledarna. Säpo har flera gånger besökt moskén och ställt frågor om de utländska organisationerna, utan att få några svar.