Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt man släpptes fri – greps igen

Terrormisstänkte mannen vid den första häktningsförhandlingen.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren släppte på torsdagen den man i 20-årsåldern från Lilla Edet som suttit häktad sedan i december misstänkt för terrorbrott.

– Mannen är fortfarande misstänkt. Men utredningen har inte stärkt brottsmisstankarna och då tycker jag inte att det är rimligt att han sitter häktad längre, sa åklagaren Henrik Olin till TT.

Strax efter att han släppts greps mannen igen av Säpo.

Den misstänkte mannen häktades efter ett tillslag på flera platser i Västsverige i mitten på december. Han är misstänkt för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott. Stämpling kan betyda att en person uppmanar eller ser till att andra ska utföra ett brott. I detta fall ett terrorbrott.

Åklagaren Henrik Olin har tidigare uppgett att ärendet har koppling till internationell terrorism.

– Utredningen är omfattande i flera avseenden och jag kan rent allmänt säga att det handlar om stort antal personer man hört och det kommer man fortsätta med, har han tidigare kommenterat.

Under torsdagen släpptes den misstänkte mannen ur häktet. 

– Mannen är fortfarande misstänkt. Men utredningen har inte stärkt brottsmisstankarna och då tycker jag inte att det är rimligt att han sitter häktad längre, säger åklagaren Henrik Olin till TT.

Efter att ha släppts ur häktet greps mannen och frihetsberövades igen under torsdagen, vilket GP var först att rapportera. Det var Säkerhetspolisen som grep mannen.

Mannen greps igen 

GP skriver att han greps enligt lagom om särskild utlänningskontroll och att han har placerats i säkerhetshäkte i Göteborg.

– Jag tycker att det är ett märkligt agerande. Utredningen har tydligen inte resulterat i det man trott och när den inte gjort det, så beslutar Säpo interimistiskt att min klient ska tas i förvar i stället, säger mannens advokat Michael Hansson till GP.

Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen, säger att myndigheten inte kommenterar vad som händer när det gäller enskilda individer.

– Men generellt sett, om personer kan utgöra ett säkerhetshot, har Säkerhetspolisen möjlighet att använda olika verktyg i det stora övergripande arbetet med att skydda Sverige och demokratin, bland annat lagen för särskild utlänningskontroll, LSU.  säger han.


Åklagare Henrik Olin.
Foto: Arkiv

Fick tips från utlandet

Säpo hade arbetat med ärendet under en längre tid innan man genomförde aktionen i december. Säpochefen Klas Friberg var det ett tips från utlandet som fick svenska Säkerhetspolisen på spåret.

– Vi har organiserat Säkerhetspolisen i särskild ordning i minst tre veckor där vi har jobbat i en så kallad särskild händelse mot det här tipset som vi har bedömt som allvarligt, sa Klas Friberg till TT, i samband med gripandet av mannen.

Den terrormisstänkte mannen är i 20-årsåldern och kom till Sverige för några år sedan. Hans familj är statslösa palestinier med band till Syrien. Han läser in gymnasiet på en folkhögskola i Västsverige.