Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormännens liv i svenskt fängelse: Våldsdåd och hot

Hassan Al-Mandlawi.Foto: POLISEN
Al Amin Sultan.

De dömdes för ett knivmord som kallades ”det mest förskräckliga jag sett under 28 år som åklagare”.

Men terrormännen Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi har fortsatt sin våldsbana i fängelset. 

GT:s granskning visar att de tillsammans rapporterats för totalt 25 incidenter om våld mot personal, hot och misskötsamhet. 

Kriminalvårdsdokument visar också hur Al Amin Sultan ”propagerar för sin religion” bland farliga fångar på Kumlabunkern.

– Det finns en ökad vaksamhet, säger Kenneth Gustafsson, chef på Kumla-anstalten. 

I norra Syrien, i samhället Baghouz, är terrorgruppen IS omringade i sitt sista fäste.

Frågan om hur IS-återvändarna ska hanteras har blivit brännhet när tusentals IS-medlemmar återvänder hem. Det är en fråga som också väckts på svenska anstalter som under den senaste tiden tagit fram nya strategier för att möta eventuella värvningsförsök bland intagna. 

– Det finns en strategi och tänk kring hur man ska hantera intagna som kan få för sig att sprida våldsbejakande extremism, säger Kenneth Gustafsson, chef på anstalten i Kumla. 

Göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan dömdes 2016 för terrorbrott efter två brutala mord i Syrien. De båda medverkade, enligt domen, vid två mord som var att likna med avrättningar i Aleppo i Syrien under våren 2013. 

Offren fick halsarna avskurna.

Det brutala mordet 2013, som filmades, beskrevs av åklagaren som ”det mest förskräckliga” hon sett under 28 år som åklagare. Bilden användes i rättegången och visar situationen som föregick mordet.

GT har granskat anstaltshandlingar kring de båda terrordömda som i dag sitter på anstalterna Kumla och Salberga. 

Propagerade för sin religion

Redan i augusti 2016, kort efter domen, finns uppgifter om att den terrordömde Al Amin Sultan försökte påverka sina medfångar på Kumla-anstaltens säkerhetsavdelning. Enligt uppgifter som kommit från medfångar sägs att han ”propagerar för sin religion på avdelningen”.

Kenneth Gustafsson, chef på Kumla-anstalten.Foto: Kriminalvården
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Anstaltschefen Kenneth Gustafsson säger att terrordömda har små möjligheter att påverka andra negativt, men att man ”håller extra uppsikt”:

– Vi har några som är dömda för terrorbrott i Syrien och liknande, och vi har extra uppsikt över dem och har agerat mot flera av dem. 

– Ibland kan det slå tvärtom att de blir utsatta för hot utifrån vad de är dömda för. Generellt kan man säga att det är ingen merit att komma in i ett svenskt fängelse och vara dömd för terrorbrott. 

Hot och isolering

Sultan har två gånger suttit isolerad under längre perioder på grund av en allvarlig hotbild. I beslut framgår att medfångar sagt att ”något kommer att hända” om han är kvar på avdelningen. 

DÖMDES 2016. Al Amin Sultan tillsammans med sin advokat under rättegången 2016. Han dömdes till fängelse på livstid för terrorbrott. Foto: ROBIN ARON

Även Al-Mandlawi har fått allvarliga hot och suttit isolerad en månad för att skyddas. 

Både Al-Mandlawis och Sultans historik på svenska fängelser är en berättelse om våldsamma utfall, varningar och misskötsamhet – totalt 25 incidenter. 

Blodig attack

Sultan, som GT sökt för kommentarer via advokaten, har totalt fem gånger placerats i isolering efter hot och våldsdåd. I april 2017 ska han ha blivit attackerad med pennhugg mot halsen av en annan medfånge och då sparkat honom blodig. 

Än mer våldsam är Al-Mandlawis fängelsetid. 

VÅLD I FÄNGELSET. Terrordömde Hassan Al-Mandlawi rapporteras för en lång rad våldsamma utfall och misskötsamhet på anstalten. Foto: HELLMMAR / HELLMMAR

Fyra gånger, senast i december 2018, ska han ha slagit eller rivit personal på anstalten. Tre gånger har han enligt rapporterna slagit andra fångar. 

– Det kan vara så att situationen på fängelset för denna typ av dömda personer kanske inte är den lättaste och de får bekänna färg, säger hans advokat Lars Salkola.  

Heini Lindell, chef på anstalten Salberga, säger att man polisanmält det senaste misshandelsfallet mot personalen.