Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terroristens pappa: ”Det gör ont i hjärtat”

Daniel Olsson möter IS-krigarens pappa
Expressens reporter Daniel Olsson träffade Khaled Shahadehs pappa i Angered utanför GöteborgFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Den tillfångatagne IS-terroristen Khaled Shahadehs familj i Göteborg hade inte hört något från sin son på nio månader.

Pappan berättar att han trott att sonen dött under de tunga bombardemangen av IS sista fäste Baghouz.

I förra veckan kunde Expressen ge honom senaste livstecknet: tv-intervjun med sonen från fängelset, där han ber sina föräldrar om förlåtelse. 

– Det gör ont i hjärtat, säger pappan.

I februari möttes vi i Angered senast. Khaled Shahadehs pappa var orolig för sina barnbarn som var kvar i nordöstra Syrien samtidigt som bombardemangen och stridigheterna tilltog i vad som skulle bli terrorsekten IS slutstrid. 

Han hade då inte hört något ifrån sin son på två månader.

– Han är så envis. Jag tror inte att han ger upp, sa pappan då.

– Han vägrar komma hit. Han tror att han kommer få sitta i fängelse i Sverige. 

Nu är det september och i ett hörn på kulturhuset Blå Stället i Angered träffas vi igen. Denna gång med ett budskap från sonen till sina föräldrar.

– Nu vill jag be dem att förlåta mig. Särskilt min mamma och min pappa. Även hela folket och inte bara min familj vill jag be om förlåtelse, säger Khaled Shahadeh i tv-inspelningen från fängelset.

Expressen träffar pappan på kulturhuset Blå Stället i Angered.Foto: LENNART REHNMAN

Pappan: ”Han vill hem”

Pappan är samlad, men märkbart rörd och ber oss att höja volymen så han kan höra varje ord sonen säger.

– Sedan de bombade Baghouz visste vi ingenting. Det märks att han vill hem, säger pappan. 

Du som träffat honom så mycket, upplever du att han verkar prata fritt?

– Ja det tror jag, det märks, säger han men upplever samtidigt att sonen åldrats mycket.

– Han har åldrats på kort tid. Han ser äldre ut än sin ålder, faktiskt. Han är 29 och ung fortfarande, säger pappan.

Senast han såg sin son var 2015. Då hade Khaled Shahadeh varit hemma för att få vård på sjukhus i Sverige för de krigsskador han fått i strider för IS.

Och pappan är arg på svenska regeringen som inte hindrat unga människor att åka ner till Syrien. 

– Varför lät svenska staten dom åka dit och inte stoppade dem? Det undrar jag. De visste att de skulle åka ner dit och kriga där. Varför kunde de inte stoppa dem?

Khaled Shahadehs familj hade inte fått något livstecken från sonen på nio månader. Här berättar han själv om tiden i IS i en exklusiv tv-intervju.Foto: Expressen

Pappan om egna ansvaret

Om sitt eget ansvar, säger han:

– Ungarna, man kan inte stoppa dem. De lyssnar ingenting, det är så. Det är synd. 

Vad tror du på möjligheterna att få hem honom?

– Inte lätt. Svenska staten vill inte hämta hem sina medborgare, de flesta andra länder tar emot sina medborgare, men inte Sverige. Fattar inte.

Vad tänker du om de i Sverige som skulle känna rädsla för att han kommer tillbaka?

– Jag vet inte. Han ber att svenska staten ska hjälpa, men jag vet inte vad som kommer hända här i Sverige. Han skulle väl få sitta i fängelse.

Khaled Shahadehs pappa har levt i ovisshet om sonen i nio månader.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Så gjordes intervjun med Khaled Shahadeh

Det är ett kurdiskt medieteam, ReProduction, som på plats i det kurdiskkontrollerade fängelset i Syrien har gjort intervjun med Khaled Shahadeh och därefter erbjudit Expressen materialet.

Medieteamet har tidigare haft uppdrag för regeringen i kurdstyrda norra Syrien.

– När vi gör sådana intervjuer berättar vi att vi är från ett medieföretag. Intervjun måste godkännas av den som ska bli intervjuad. Det går inte att göra intervjun om personen i fråga inte vill göra det, säger Hussin Shebi från medieteamet ReProduction.

Enligt medieteamet har intervjuerna gjorts frivilligt med de intervjuades godkännande och utan representanter från säkerhetstjänsten närvarande.

Hade Expressen gjort intervjuerna på plats hade följdfrågor ställts om Khaled Shahades egen roll vid övergreppen, vad han själv gjorde i samband med till exempel massakern han bevittnade och det egna ansvaret som varandes en del av rörelsen som begick övergreppen. Men de frågorna ställs inte i inspelningarna.

Däremot har Expressen varit i kontakt med Khaled Shahadehs pappa som uppger att sonen förefaller tala fritt i tv-intervjun, som i vardagen, även om det är svårt att veta i den situation han befinner sig.

Expressen har bedömt att värdet av att publicera Khaled Shahadehs berättelse överväger de bristerna och det faktum att han frågas ut som krigsfånge.