Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorexpert: "Första händelsen i sitt slag"

Terrorexperten Hans Brun säger att det är första händelsen i sitt slag.

Under torsdagen tog sig en maskerad man in på en skola i Trollhättan och attackerade flera elever. Enligt terrorexperten Hans Brun är det den första händelsen i sitt slag i Sverige.

– Det har funnits en del försök där man har hittat vapen utanför skolor, säger Hans Brun.

Under torsdagen tog sig en maskerad man in på grundskolan Kronan i Trollhättan. Polisen uppgav att mannen attackerade flera personer inne på skolan. I nuläget uppges en person vara död och fyra andra skadade.

Enligt terrorexperten Hans Brun är det i dagsläget svårt att avgöra om attacken är en terrorattack eller inte.

– Det återstår att se. Vi vet ännu inte vad gärningsmannen hade för uppsåt. För att det ska vara en terrorattack finns det krav på att gärningen ska ha begåtts i politiskt syfte för att påverka allmänheten, säger Hans Brun till Expressen TV.

Har vi sett den här typen av attacker i Sverige tidigare?

– Inte vad jag vet. Det har funnits en del försök där man har hittat vapen utanför skolor.

Den senaste tiden har flera hot riktats mot skolor och universitet runtom i Sverige.

– Hot förekommer. Det är något som man in skolväsendet och polisen pratat och förberett sig för, att kunna hantera pågående skjutningar. Det kräver insatser och utbildningar.

"Bara en tidsfråga"

Jerzy Sarnecki är professor i kriminologi och inte förvånad över attacken.

– Det är förskräckligt, men inte alls oväntat. Det har förekommit i många länder, det var bara en tidsfråga innan det händer i Sverige, säger Jerzy Sarnecki till Expressen TV.

- Man kan möjligen säga att det är tur att personen inte hade skjutvapen, för då hade skadorna varit mycket större.

Anledningen till att sådana här attacker riktas mot just skolor beror på att de är lämpliga objekt.

– Där finns många barn, de är inte skyddade och det är lätt att ta sig in. Gärningsmännen uppfattar skolan som en symbol för någonting de hatar.

"Många barn är oroliga"

Enligt skolpsykologen Anna Liv Lund är det viktigt att man i samband med sådana här händelser som förälder pratar med sina barn.

– Möt barnen och lämna dem inte själva. Man ska finnas till hands så barn får prata och ställa frågor, säger Anna Liv Lind.

Hon menar också att det är viktigt att komma ihåg och sorg och rädsla kan ta sig olika uttryck och att man ska vara beredd på att ban kan bli både arga och upprörda eller tysta och ledsna.

– Många barn är oroliga för att man inte reagerar som man tänker att man ska göra. Säg att det är okej och inte konstigt, säger Anna Liv Lind.