Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrordömd hade tusentals kundinfo

Mirsad Bektašević greps tillsammans med en 19-årig man från Jemen. De misstänks för terrorrelaterade brott. Foto: AP
Männen misstänks ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. Bilden är från ett annat tillfälle.
Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild är tagen. Foto: AP/Thanassis Stavrakis
Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för IS. Foto: AP

Terroristdömde Mirsad Bektašević från Kungälv hade tillgång till tusentals telefonkunders personuppgifter, rapporterar gp.se.

I ett pressmeddelande uppger telefonjätten Telenor att en man som tidigare har dömts för terroristbrott nyligen arbetat på företagets kundtjänst.

– En utredning gjord av vår säkerhetsavdelning visar på att han inte har gjort någon handling som kan kopplas till brottslighet, säger Telenors presschef Aron Samuelsson.

Det är i ett pressmeddelande som Telenor informerar om att en tidigare dömd terrorist nyligen arbetat på företaget.

Telenor uppger att mannen kunde få sin anställning på grund av att den rutinmässiga kontrollen företaget uppger att man gör när man anställer människor inte fullföljdes.

Enligt telefonjätten så avslutades anställningen innan den dömde terroristen fick full tillgång till företags system - på grund av att han inte hade lämnade in något utdrag från brottsregistret till arbetsgivaren.

Dömdes för terrorplaner

Enligt gp.se är den dömde mannen terroristdömde Mirsad Bektašević från Kungälv.

Mirsad Bektašević dömdes 2005 till 14 års fängelse för att ha planerat ett terrordåd mot USA.

Nyligen greps han tillsammans med en annan man i Grekland - misstänkta för att ha planer på att ansluta sig till en jihadist-grupp i Syrien. De båda ska ha varit beväpnade när de, med svenska pass på sig, greps på en busstation i hamnstaden Alexandroupolis, enligt uppgift på väg till Syrien. Grekisk polis uppger i ett pressmeddelande att de var beväpnade med macheteknivar.

Mirsad Bektašević har de senaste åren varit inblandad i flera brott.

Enligt flera anställda som gp.se har pratat med har Mirsad Bektašević haft tillgång till tusentals Telenor-kunders uppgifter via företagets it-system. Han ska bland annat ha kunnat se kunders personnummer, bankuppgifter, och kontonummer.

Säpo inkopplat

Telenor ser allvarligt på att man har anställt mannen.

– Det här är allvarligt. Det ska inte kunna hända att en svårt brottsbelastad person kan arbeta för Telenor. Att det ändå skedde hänger samman med att ett rekryteringsföretag som vi tidigare anlitade hade gjort ett avsteg från fastställda rutiner och lät mannen börja jobba på kundtjänsten trots att bakgrundskontrollen inte hade fullföljts. Vi har avbrutit samarbetet med rekryteringsföretaget, säger Telenors presschef Aron Samuelsson i företagets pressmeddelande.

Mirsad Bektašević ska enligt Telenor ha börjat arbeta på företaget i oktober.

Telenor uppger att en utredning, gjord av företagets säkerhetsavdelning, visar att det inte finns några tecken på att den terroristdömde mannen har utfört någon handling som kan kopplas till brott under tiden han varit anställd. Enligt Aron Samuelsson har man undersökt mannens elektroniska spår och beteende på arbetsplatsen. Enligt Telenor finns det inga uppgifter som tyder på att han har sparat ner eller på något annat sätt fått med sig kunduppgifter från arbetsplatsen. Enligt Aron Samuelsson gör inte heller Säpo som har kopplat in i fallet någon annan bedömning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!