GAMLESTAN, GÖTEBORG. Enligt Säpo har ett 20-tal ungdomar i Sverige värvats och rest till Somalia för att kriga. Här vid moskén i Gamlestan i Göteborg - en ombyggd livsmedelshall - ska den dansk-somaliske man som försökte mörda Mohammedtecknaren Kurt Westergaard ha försökt värva anhängare, enligt danska tidningsuppgifter. "Det finns inga anhängare till al-Shabab här", säger moskéns talesman Abdifatah Shidane. Foto: Leif Jacobsson och AP
GAMLESTAN, GÖTEBORG. Enligt Säpo har ett 20-tal ungdomar i Sverige värvats och rest till Somalia för att kriga. Här vid moskén i Gamlestan i Göteborg - en ombyggd livsmedelshall - ska den dansk-somaliske man som försökte mörda Mohammedtecknaren Kurt Westergaard ha försökt värva anhängare, enligt danska tidningsuppgifter. "Det finns inga anhängare till al-Shabab här", säger moskéns talesman Abdifatah Shidane.  Foto: Leif Jacobsson och AP

Terror-rörelsen värvar unga män i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Unga män i Sverige hjärntvättas, utbildas och värvas som terrorister för somaliska terrorrörelsen al-Shabab, enligt uppgiftslämnare Expressen/GT talat med.
Göteborg pekas ut av flera källor som den största rekryteringsbasen just nu.
En av värvarna greps i samband med dödshoten mot Dansk Folkeparti-ledaren Pia Kjaersgaard.
Enligt säkerhetspolisen, Säpo, finns al-Shabab-sympatisörer över hela landet, koncentrerade till storstäderna.
Expressen/GT har träffat en rad svensksomalier i Göteborg och Stockholm. Samtliga beskriver Göteborg som al-Shababs mest lukrativa plats i Sverige just nu.
Här värvas ungdomar för krig och terrordåd och här samlas det in pengar till rörelsen.
Kommissarie P-O Hellqvist vid säkerhetspolisen i Göteborg bekräftar att pojkar från Göteborgsområdet rest till Somalia.
- Men vi vet inte vad de gör där, säger han.
De svensksomalier Expressen/GT talat med är rädda och oroliga för att deras barn ska påverkas av extremisterna, att tryggheten i det land de flytt till försvinner. Av rädsla för repressalier vågar de inte träda fram öppet.
- Får al-Shabab veta att jag pratat med dig dödar de mig, säger en medelålders man till Expressen/GT.

Hotad til livet

En affärsman från Mogadishu som nyligen fått uppehållstillstånd och bor i Göteborg har personliga erfarenheter av al-Shabab. Han sålde varor till den fredsbevarande Afrikanska unionen i Mogadishu.
- al-Shabab tar livet av alla som samarbetar med de fredsbevarande styrkorna eller med regeringen, säger han. Jag blev hotad till livet och mina tre livvakter mördades. De halshöggs. Därför flydde jag till Sverige.
Han är hundra procent säker på att al-Shababanhängare även finns i Göteborg.
- Jag vet att det finns folk här i Göteborg som kan slå dig på käften om du säger att det som sker i Mogadishu är fel.
Enligt danska Berlingske Tidende var den omskrivne dansk-somaliern som försökte mörda Mohammedtecknaren Kurt Westergaard med en yxa under nyårshelgen i Göteborg för ett år sen.

23 personer dödades

Yxmannen ska ha försökt värva anhängare i miljön runt Bellevuemoskén i Gamlestan och i en mindre moské i Biskopsgården.
I hans sällskap fanns, enligt BT, ytterligare en ung dansk-somalier som den 3 december förra året sprängde sig själv i luften i Somalias huvudstad Mogadishu. Vid dådet dödades ytterligare 23 personer, de flesta studenter.
Flera personer Expressen/GT talar med har hört talas om besöket, men ingen vet säkert. al-Shabab är dold. Ingen säger att de representerar terrorrörelsen.
- För ett år sen var det ett nattligt möte i moskélokalen i Biskopsgården, berättar en man. Jag såg att det lyste i fönstren runt klockan 23.00 och frågade varför. Jag fick svaret att det var missionärer där. Enligt vittnen höll de på till tre på natten.
I lokalen säger sig ingen känna till al-Shabab och ingen vill tala med Expressen/GT. Företrädare för Bellevuemoskén avvisar bestämt att värvningsförsök skett hos dem.
- Det finns inga anhängare till al-Shabab här. Det är jag hundra procent säker på, säger Abdifatah Shidane, moskéns talesman.
- Men moskén är öppen för alla besökare. Vi diskriminerar ingen, varken troende eller icke troende. Jag kan inte veta om någon av dessa är anhängare.

Ett 20-tal värvade

Säpo har kontinuerlig kontakt med moskéns företrädare.
- Vi har inte sett några tecken på terrorverksamhet där, säger kommissarie P-O Hellqvist. Men om det finns sympatisörer i miljön runt moskén kan vi inte veta.
Enligt Säpo har ett 20-tal ungdomar i Sverige värvats av al-Shabab de senaste fyra åren och rest till Somalia för att kriga. Senare har en handfull män med svenska pass hittats döda i landet. Deras identiteter är oklara.
En man berättar för Expressen/GT om en 22-åring uppvuxen i Biskopsgården. För en tid sedan försvann han till Mogadishu.
- Hans mamma är stolt över honom och tycker att det är bättre att han är där nere. Här i Göteborg sålde han hasch och gick på diskotek.
- Hon säger att sonen ska uppfostras och bor hos en släkting. Men Mogadishu är en katastrof. Ingen åker dit på semester...

Det börjar mjukt

En annan person berättar om en familj i nordöstra Göteborg:
- Killen tog med sig både fru och spädbarn till Mogadishu för att bli terrorist. Jag vet inte vad som hänt honom.
Expressens uppgiftslämnare hävdar att värvningsförsök sker överallt, på internet, i moskéer, i lägenheter, koranskolor... Det börjar mjukt med föreläsningar om islam och livsstilsfrågor. Värvarna tar vara på ungdomarnas nyfikenhet och tillit.
Sommaren 2009 var al-Shababs utpekade andlige ledare Hassan Hussein i Göteborg under en årlig konferens, inbjuden av företrädare för Bellevuemoskén. Mannen lever i exil i Kenya. Enligt de somalier Expressen talat med lockar mannen unga muslimer att gå i krig och de förstår inte hur han kunde få visum.

"Inspirerade bombaren"

En annan misstänkt anhängare till al-Shabab greps i Danmark i februari. Den 37-årige mannen är imam vid en församling i Köpenhamn och greps tillsammans med fyra andra i samband med att dödshoten mot Folkpartiledaren Pia Kjaersgaard avslöjades. Alla utom imamen släpptes omgående.
Han satt häktad under flera veckor misstänkt för falskmynteri. I hans hem hittades 50 falska 500-kronorssedlar. Han är fortfarande misstänkt, men nu försatt på fri fot.
Även 37-åringen har varit i Göteborg vid åtminstone två tillfällen 2007 och 2009 för att rekrytera unga, enligt Expressens källor.
- Både Hassan Hussein och den danske imamen tros ligga bakom bombattentatet i Mogadishu. Det var de som inspirerade självmordsbombaren, berättar en svensksomalier för Expressen/GT.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER