Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terapikatterna gör succé på boendet

Madeleine Leijon, enhetschef på boendet Niklasbergsvägen 9.
Foto: PRIVAT
Nu ska kommunen beställa dubbelt så många terapikatter.
Foto: VÄNERSBORGS KOMMUN
Ann-Marie på boendet Niklasbergsvägen 9 myser med terapikatten Sven-Ingvar.
Foto: VÄNERSBORGS KOMMUN

Nyligen köpte Vänersborgs kommun in låtsaskatter till sina särskilda boenden.

Och terapikatterna, som de kallar dem, har gjort succé.

– Vi ska köpa in dubbelt så många, så att vi får två på varje avdelning, säger Madeleine Leijon, enhetschef på boendet Niklasbergsvägen 9.

Totalt köpte kommunen in 45 så kallade terapikatter till de särskilda boendena.

– De har blivit så populära att vi redan har beställt lika många till. Många blir fästa vid katterna och vill inte släppa dem ifrån sig, säger verksamhetschef Maria Möller i en kommentar till kommunens egen hemsida.

Madeleine Leijon, enhetschef på boendet Niklasbergsvägen 9, tillägger:

– Vi har haft dem ett par veckor ungefär. Vi har tittat utifrån digitaliseringen vad vi kan göra i vardagen och då inte bara kring teknik, utan vi behöver också titta på ensamhetsfrågor. Då provade vi detta med terapikatter.

Positiva effekter

Hon berättar att det verkligen slagit väl ut, och att de sett positiva effekter på samtliga särskilda boenden inom äldreomsorgen i kommunen.

– Vi har fått jättepositiva reaktioner. De här katterna lugnar jättemycket. Vi har en person där det gett en jätteförändring att pyssla om den här katten, där vi kunnat ge mindre behovsmedicin, säger hon.

Madeleine Leijon fortsätter:

– Vi ser detta som en jättehäftig reaktion, som vi kanske inte trodde att vi skulle få så snabbt. Vi hade läst på, så klart, och sett att det gett goda resultat, men trodde kanske inte att det skulle få sådan effekt på en gång.

Dubblerar antalet katter

Nu planerar de att utöka antalet terapikatter på boendet.

– Vi ska köpa in dubbelt så många, så att vi får två på varje avdelning. Sen om vi märker att någon vill ha en katt hela tiden, kommer vi tipsa anhöriga om att skaffa en egen. Men det avvaktar vi, eftersom vi inte haft dem så länge, säger Madeleine Leijon.

Från arkivet: