Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teracoms master bevakas dygnet runt

Häglaredsmasten i Borås. Foto: HENRIK JANSSON
200 meter av den 322 meter höga masten i Borås rasade efter ett misstänkt sabotage. Foto: HENRIK JANSSON
Samtliga Teracoms master som är över 200 meter höga har nu dygnet runt-bevakning. Foto: HENRIK JANSSON
Masten i Tranemo. Foto: Henrik Åslund/HS-Foto

Sabotaget mot Häglaredsmasten utanför Borås kopplas samman med ytterligare ett misstänkt sabotage vid en anläggning i Tranemo.

Båda anläggningarna drivs av Teracom och nu förstärker företaget sin säkerhet vid alla storstationer.

– Vi har kontinuerlig väktarbevakning vid våra stationer, de står där dygnet runt, Marcus Hartman, presschef på Teracom.

Det var i söndags som 200 meter av den 332 meter höga Häglaredsmasten, utanför Borås rasade.

Händelsen utreds som ett grovt sabotage - ett brott som kan ge upp till 18 år eller livstid.

Samtidigt utreds ett nytt misstänkt sabotage som riktades mot en anläggning med en mast utanför Tranemo, inte långt från Borås. Detta ska ha skett den tio dagar innan sabotaget mot Häglaredsmasten.

Ingen påverkan på masten

Där ska någon ha klippt av en kabel som är nödvändig för Räddningstjänstens kommunikationer. Även denna anläggning drivs av Teracom.

– Det var en kabel som var avklippt inne i en byggnad. Det har inte skett någon åverkan på masten. Det är vi som har den anläggningen, men det är Södra Älvsborgs räddningsförbund som hyr en plats för sin utrustning, säger Marcus Hartman, presschef vid Teracom.

Han fortsätter:

– Vad jag har förstått så finns det en polisanmälan och pågår en utredning, vi får se vad den visar. Våra larm och vår utrustning där har inte indikerat något.

Dygnet runt bevakning

Efter helgens händelser - och det nya misstänkta sabotaget - har säkerheten höjts vid samtliga av Teracoms storstationer.

Det rör sig om 54 master som är över 200 meter och dessa har sedan i måndags bevakning dygnet runt.

– Vi har kontinuerlig väktarbevakning vid våra stationer, de står där dygnet runt, Marcus Hartman, presschef på Teracom.

Enligt Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör på Teracom, rör det sig om etablerade väktarbolag som har en kontinuerlig bevakning av stationerna.

– När polisen började arbeta utifrån teorin att det kunde röra sig om någon form av sabotage ville vi förstärka säkerheten. Vi har också gjort en kontroll av våra andra master för att se att det inte skett någon annan, säger Åsa Ragnar.

Misstänkt föremål vid Telia-mast

Under tisdagskvällen kom även nyheten om att ett misstänkt föremål hittats i ett område i närheten av Telias mobilmast i Skutskär, mellan Uppsala och Gävle.

Polisen spärrade av ett stort område och tillkallade bombtekniker som tog med sig föremålet från platsen.

Åsa Ragnar säger att det inte finns någonting som tyder på att det finns fler av Teracoms master än den i Häglared som har utsatts för något sabotage.

– Ingen annan mast än Häglaredsmasten misstänker man ha saboterats. Vi har inte hittat någonting vid någon annan station och vi har heller inte mottagit något hot. Det finns ingenting som tyder på det, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!