Teorin: Nazisten planerade brott

Den man i 30-årsåldern som sitter häktade misstänkt för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor kan ha planerat brott.
Foto: Polisen
Polisen påträffade 50 kilo dynamit när man gjorde en husrannsakan på hans gård i Falkenberg. Att mannen har ett långt brottsregister och har nazistiska kopplingar gör att utredningen är bred.
Foto: Polisen
Mannens motiv till att han har köpt in 50 kilo dynamit är okänt enligt hans försvarsadvokat. Men Lars Brandel har inte tillbakavisat uppgifterna om hans klients politiska åsikter.
Foto: Polisen

Mannen i 30-årsåldern köpte 50 kilo dynamit efter att ha kommit kontakt med en säljare på Facebook.

Nu misstänker åklagaren att den kända nazisten kan ha planerat brott. 

– Vi jobbar efter hypotesen att så här mycket sprängmedel skulle kunna användas i ett brottsligt syfte, säger åklagaren Jon Lindahl till GT.

Den man i 30-årsåldern som sitter häktade misstänkt för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor kan ha planerat brott.

Polisen påträffade 50 kilo dynamit när man gjorde en husrannsakan på hans gård i Falkenberg.

– Vi jobbar efter hypotesen att så här mycket sprängmedel skulle kunna användas i ett brottsligt syfte. Det kan finnas att risk att sprängmedlet skulle användas. Men i nuläget är syftet oklart, säger jon Lindahl, åklagare, till GT.

Vad har framkommit i förhören?

– I nuläget har vi inte fått några förklaringar varför man har köpt in det här sprängmedlet. Syftet är väldigt oklart och det finns många frågetecken.

"Det bestrider han"

Men enligt mannens försvarsadvokat hade han inte något brottsligt motiv med inköpet av dynamiten. 

– Det bestrider han. Min klient menar att han köpte dynamiten för att hjälpa en kompis i ekonomisk knipa. Det ska inte ha funnits någon brottsligt motiv, säger Lars Brandel.

Att mannen har ett långt brottsregister och har nazistiska kopplingar gör att utredningen är bred. 

– I någon mening är det intressant och något som vi jobbar vidare på, men i nuläget har vi inte hittat något konkret, säger Jon Lindahl, åklagare. 

Vad kommer ni att göra nu? 

– Vi kommer att fortsätta höra de inblandade. Vi har skickat in telefoner och datorer för en teknisk analys. 

Känd nazist

Mannen som sitter häktad är sedan tidigare dömd för brott med rasistiska inslag. För ett år sedan dömdes han för olaga hot sedan han slagit en yxa i dörren på till en granne med invandrarbakgrund.

Mannens motiv till att han har köpt in 50 kilo dynamit är inte helt utrett. Men Lars Brandel har inte tillbakavisat uppgifterna om hans klients politiska åsikter.

– Han har ett enormt intresse för andra världskriget, SS och Hitler. Han ligger långt ut till höger, säger Lars Brandel.

Mannen ska ha köpt dynamiten för 1 200 kronor av en man i 40-årsåldern. Han ska även ha blivit erbjuden att köpa ytterligare ett parti på 500 kilo dynamit. När polisen slog till mot säljarens bostad fann man 350 kilo sprängmedel i källaren. 

– Jag tillfrågade en kille som heter (köparens namn) om han vill köpa två lådor på skoj, har säljaren sagt i förhör.

Anders Roy är försvarsadvokat för mannen i 40-årsåldern. Han menar att hans klient skulle ta hand om sprängmedlet.

– Det är 5-6 personer som han har blivit kontaktat det. Min klient skulle förstöra det genom att gräva ner det, säger Anders Roy.

Vilken relation har männen till varandra?

– De är inte polare utan bekanta. De har haft kontakt via Facebook, men min klient visste inte att den andre mannen hade nazistiska värderingar.