Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

40-tal poliser jagar misstänkt mördare

Under måndagskvällen hittades en kvinna död
Foto: HENRIK JANSSON
Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen arbetar utifrån tre olika scenarion efter det misstänkta mordet i Ulricehamn – ett av dem är att mördaren och offret var helt obekanta med varandra.

Och att gärningsmännen i så fall rekat på platsen flera dagar i förväg.

– Det finns en stor risk att det är en person som inte kände henne som gjort det, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.

Hon berättar också att ett 40-tal poliser nu arbetar med utredningen.

En kvinna i 60-årsåldern kom aldrig hem till bostaden i Ulricehamn i tisdags eftermiddag, utan hittades i stället död vid Lassalyckans motionsspår några timmar senare.

En av teorierna är att hon överfölls i spåret och sedan släpades in i skogen. På torsdagsförmiddagen, ett och ett halvt dygn efter att det misstänkta mordet inträffade, är mystiken fortfarande stor.

– Vi har inga uppslag alls just nu, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Polisen letar efter en misstänkt mördare efter att en kvinna hittades död i Ulricehamn i tisdags kväll.
Foto: HENRIK JANSSON

Tre olika scenarion

Enligt polisområdeschefen Lena Matthijs finns det tre olika scenarion.

– Det är samma som alltid: att det är privat, arbetsrelaterad eller någon "random", säger hon, och utvecklar:

– I och med att det skett på den platsen där det skett och på det viset så finns det en stor risk att det är en person som inte kände henne som gjort det och att det är ett överfall. Det gör att tiden tickar. När man inte vet vem som gjort det är det viktigt att komma fram snabbt.

Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.
Foto: ANDERS YLANDER

Har ni inga uppslag alls?

– Inget som pekar mer distinkt åt något håll.

Polisen: Mördaren kan ha rekat

Lena Matthijs menar att gärningsmannen kan ha varit vid Lassalyckans motionsområde tidigare för att ta reda på hur det ser ut där.

– Har det varit ett sådant överfall har det inte slumpat sig så precis den här dagen, utan då har gärningsmannen förmodligen varit på plats under flera dagar och tittat efter offer. Då har vi nog med en psykiskt sjuk person att göra, säger hon.


LÄS MER: Kvinna hittad död i skog – finns tecken på yttre våld


– Det finns gärningsmannabeskrivningar vid den här fallen av överfall tidigare, att det är en psykisk sjuk person som tar tillfället i akt eller har bestämt sig att finnas på plats när någon ensam person kommer.

Platsen där kvinnan i 60-årsåldern hittades död i Lassalyckans motionsområde.
Foto: HENRIK JANSSON

Kan gärningsmannen i så fall ha försökt ge sig på andra motionärer tidigare?

– Det är det vi vill ha in tips om. Det är inte bara den aktuella eftermiddagen som är intressant, utan iakttagelser andra eftermiddagar uppe i det området. Om det är en person som kommit tillbaka flera gånger.

Polischefen spelade golf

Många ska ha befunnit sig i anslutning till brottsplatsen när kvinnan tros ha blivit bragd om livet i måndags. En av dem är polischefen själv, som spelade golf på en golfbana bara några hundra meter därifrån.

– Jag var på golfbanan precis intill. Jag var ganska ensam och den enda som spelade där då. En stor del av min golfrunda var jag inom höravstånd, men jag hörde ingenting, säger Lena Matthijs.


LÄS MER: Motionären Everts oro efter misstänkta mordet


Polisen har ännu ingen misstänkt för mordet. Till GP säger spaningsledaren Helena Ericsson att gärningsmannaprofilgruppen vid polisens nationella avdelning nu kallas in.

– De tog kontakt med oss och erbjöd sin hjälp eftersom vi i nuläget inte har någon misstänkt. Vi får se om de kan hitta något mönster eller liknande som kan hjälpa vårt arbete framåt, säger Helena Ericsson till GP.

Ett 40-tal poliser med utredningen.

– Det här har högsta prioritet, men vi får se hur länge vi kan arbeta med så här många personer, säger Lena Matthijs klockan 18.30.

Har ni gjort några framsteg i spaningarna under dagen?

– Inget som vi vill gå ut med i nuläget.