Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Våldtog Linn – har nu lämnat landet

Linn Kroon har berättat hur en man tryckte in henne på toaletten på Burger King på Avenyn i Göteborg..Foto: Privat
Våldtäkten inträffade på Burger King på Avenyn i centrala Göteborg.Foto: Johanna Waak

Linn Kroon, 26, våldtogs på Burger King på Avenyn i Göteborg.

Den misstänkte våldtäktsmannen har enligt åklagaren identifierats – men polisen befarar att han lämnat landet.

– Vi har förhoppningar att lyckas få tag på honom, säger åklagaren Moa Widjer.

En lördag i början av oktober hade Linn Kroon från Borås varit ute och festat tillsammans med sina vänner i Göteborg. På väg hem bestämde de sig för att ta något att äta på Burger King på Avenyn.

Linn började må dåligt och gick in på restaurangens toalett. Snart hörde hon hur det bankade hårt på dörren.

– Det lät som att någon hade bråttom att komma in. Jag kände att jag själv inte behövde vara där längre, så jag öppnade dörren för att gå ut. Då blir jag i stället puttad tillbaka in i toaletten av en kille som låser dörren, har Linn Kroon tidigare berättat.

– Han tryckte upp mig mot väggen. Jag minns att jag sa till honom att sluta, och att han sa åt mig att vara tyst. Jag tror jag försökte putta bort hans huvud. Sen våldtog han mig.

Teorin: Har lämnat landet

Därefter flydde mannen. Men han hade fångats på Burger Kings övervakningskameror och sedan polisen gått ut med bilder, i TV3:s ”Efterlyst, kunde personen på dem identifierats.

Det säger åklagaren Moa Widjer:

– Efter inslaget som sändes i ”Efterlyst” fick vi in väldigt mycket tips om vem den här personen är. Nu är vi väldigt säkra på att vi har en identitet.

Men polisen har inte lyckats komma i kontakt med honom, och farhågan är att han lämnat Sverige, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

– Vi misstänker att han har lämnat landet. Men vi vet inte riktigt var han befinner sig och det är det vi försöker ta reda på. Vi tittar också på vilka möjligheter som finns för att få honom att komma till Sverige igen, säger Moa Widjer, och fortsätter:

– Han är inte internationellt efterlyst än, men han är anhållen i sin frånvaro i Sverige. Så skulle han synas till i Sverige så skulle han gripas.

Polisen befarar att den misstänkte våldtäktsmannen lämnat landet.Foto: Polisen

Förhoppningen: Gripa mannen

Varför hon och polisen tror att han inte längre befinner sig inom Sveriges gränser vill Moa Widjer inte gå in på.

– Men vi har förhoppningar att lyckas få tag på honom. Hade vi trott att han skulle lämna landet för gott hade jag lagt ner förundersökningen och det har jag inte gjort. Så vi hoppas att vi får tag på honom, säger Moa Widjer.

Det var i ett inlägg på Facebook som Linn Kroon först delade med sig av berättelsen. För henne fanns det aldrig något tvivel om att polisanmäla och hon vill vara öppen med vad som hänt henne.

– Jag har varit väldigt öppen med det, det kändes inte som ett alternativ att vara tyst. Det här är tyvärr inget ovanligt, jag har pratat med tjejer som också blivit utsatta för våldtäkt och jag har fått en massa stöd. Att vara öppen har hjälpt mig och jag tror att det också har hjälpt andra. Många har sagt att jag är stark som delar med mig och det har känts väldigt bra att få höra, har hon tidigare sagt.