Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Läraren mördades av elev

Äldre kvinna misstänks ha mördats – man gripen.
Här hittades kvinnan död i Kil.Foto: David Hårseth
Olafur Traulsen, kyrkoherde i Kil har hållit kyrkan öppen för sörjande på fredagseftermiddagen och kvällen. Han kände också den döda kvinnan.Foto: Emma Olausson
En man i 20-årsåldern som sitter anhållen för dådet. Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA

Kvinnan i 70-årsåldern som misstänks ha mördats i Kil ägnade sitt liv åt att hjälpa flyktingar och jobba för integration.

Nu misstänks en ensamkommande man i 20-årsåldern för mordet på den pensionerade lärarinnan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska gärningsmannen själv ha ringt in och sagt: ”Jag har dödat min lärare”. 

– Det fanns mycket kärlek i henne. Och det händer så mycket gott här i Kil. Varför fick det bli så här, frågar sig kyrkoherde Olaf Traulsen i Kils pastorat, som är chockad och ledsen över det som hänt.

I natten mot torsdagen hittade polisen en avliden kvinna i en bostad i Kil i Värmland. Kvinnan var i 70-årsåldern – en pensionerad lärare som var starkt engagerad i samhället och i integrationsfrågor.

Flera personer kan vittna om hennes hängivna arbete och omtanke om sina medmänniskor.

Olaf Traulsen, kyrkoherde i Kils pastorat, var vän med kvinnan:

– Jag känner mig ledsen och chockad. Det finns många frågor. Det finns så mycket gott som händer här i Kil, med människor som ställer upp för varandra. Varför fick det bli så här?

Ljuständning i kyrkan

Under fredagseftermiddagen, mellan klockan 17 och 19, höll Närhetens kyrka öppet för sörjande.

– Det finns präster, diakoner och andra medarbetare till hands för samtal om sorgen. Vi kommer att ha musik i kyrkan och möjlighet till ljuständning, säger Olaf Traulsen och fortsätter:

– Det är väldigt många som är ledsna och som inte förstår vad som har hänt. Vi vill ge en plats för sorgen och finnas för dem som sörjer och har det tufft just nu.

Olf Traulsen, kyrkoherde i Kil, var vän med den döda kvinnan. Han säger att han är chockad och ledsen.Foto: Emma Olausson

Olaf Traulsen berättar att den döda kvinnan var mycket omtyckt och ville alla människor väl.

– Hon brydde sig om sina medmänniskor. Det fanns mycket kärlek i henne. Hon var engagerad på många olika sätt.

– Chocken är stor eftersom hon var en så vänlig människa. Det har inte funnits i någons tankevärld att hon skulle kunna bli offer för något sådant.

”Fantastisk kvinna som levde för integration”

En kvinna som arbetade med den döda kvinnan i en förening säger:

– Hon var en fantastisk kvinna som levde för integration. Hon gjorde allt för våra ensamkommande. Hon gick all in och hade många nära kontakter med dem på många olika sätt. Hon gjorde allt, och ännu mer. Detta var hennes liv kan jag säga.

Samma kvinna är också bekant med den anhållne mannen, som varit engagerad i samma förening.

– Jag reagerar med sorg. Här finns bara förlorare. Det är sorgligt.

Ung man misstänkt för mord

Det är en man i 20-årsåldern som sitter anhållen för dådet. Han kom till Sverige för några år sedan och har ett pågående ärende om uppehållstillstånd. Mannen begärdes under fredagen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Som det ser ut nu så nekar han till brott. Han är i ett väldigt dåligt tillstånd mentalt och mår dåligt psykiskt, säger mannens advokat Anders Olsson.

Polisens tekniker på plats i Kil där mordet misstänks ha begåtts.Foto: David Hårseth/Dagsmedia

Enligt Aftonbladet ringde mannen själv till polisen och berättade att han dödat kvinnan.

– Jag har dödat min lärare, ska han ha sagt i larmsamtalet enligt tidningen.

Till SVT Nyheter Värmland säger åklagaren Cecilia Aronsson:

– Det jag kan bekräfta är att han ringde 112 och berättade att någonting hänt.

Kriminalinspektör Anders Forsman som håller i utredningen vill inte uttala sig om ärendet:

– Han är misstänkt på sannolika skäl, grabben, och det ska vara häktningsförhandling i morgon (lördag, reds. anm.). Det är det enda jag kan säga.

Kriminalinspektören Anders Forsman.Foto: SVT

”Hon kämpade hårt”

Almina Imamovic, civilrättsjurist och medlem i yrkes- och volontärnätverket ”Vi står inte ut” kände inte den döda kvinnan personligen men känner väl till hennes engagemang.

– Hon var väldigt aktiv inom gruppen ”Vi står inte ut” som arbetar för ensamkommande barn och deras rättigheter. Hon kämpade hårt, säger hon.

Eva Löfvenborg i Karlstad konstaterar att det är svårt att förstå vad som hänt. Både hon och hennes syster har varit vänner med den döda kvinnan sedan ungdomen.

– Det känns overkligt. Att detta kan hända någon som vill så många väl. Hon brann verkligen för att hjälpa andra. Hon var väldigt positiv. Ingenting var omöjligt. Hon satsade så mycket på de här ungdomarna, säger Eva Löfvenborg.

”Svårt att greppa”

En annan kvinna som arbetade med samma frågor säger att det är ”svårt att greppa” att en ensamkommande person är anhållen för dådet.

– Det är många som känner sig rädda nu i den gruppen av ungdomar. Jag har pratat med flera ensamkommande ungdomar i dag och de är helt chockade. Detta är så illa, säger hon.

Kvinnan beskriver också den döda med stor värme:

– Hon var en fantastisk människa. En pensionär som gjorde en samhällstjänst. Jag ringde för att prata med henne på onsdagskvällen, men hon svarade inte.