Det misstänkta mordet inträffade vid Hells Angels fastighet i Karlstad. Foto: David HårsethDet misstänkta mordet inträffade vid Hells Angels fastighet i Karlstad. Foto: David Hårseth
Det misstänkta mordet inträffade vid Hells Angels fastighet i Karlstad. Foto: David Hårseth
Polisen genomförde en husrannsakan i Hells Angels näste efter det misstänkta mordet. Foto: David HårsethPolisen genomförde en husrannsakan i Hells Angels näste efter det misstänkta mordet. Foto: David Hårseth
Polisen genomförde en husrannsakan i Hells Angels näste efter det misstänkta mordet. Foto: David Hårseth

Teorin: Hells Angels-mord var ett beställningsjobb

Publicerad

En Hells Angels-man som sågs som fredlös – och klubbkamrater som fått i uppdrag att ta livet av honom.

Det är några av polisens tankar kring hur mordet på mc-gängets näste i Karlstad kan ha gått till.

Åklagaren Stefan Wessberg menar att det kan röra sig om ett rent beställningsjobb:

– En intern uppgörelse sanktionerad från någonstans i ledningen.

Under torsdagen häktades två män med kopplingar till Hells Angels av Värmlands tingsrätt, misstänkta för att ha mördat.

Brottplatsen: Mc-gängets näste på Hedvägen i Sjöstad i Karlstad, bara några kilometer från centrum.

Offret: En mångårig medlem i samma klubb.

 

LÄS MER: Hells Angels-man hittades mördad vid mc-gängets lokaler

 

Enligt Nya Wermlands-Tidningen sågs han som "out", fredlös, av Hells Angels. Det är ingenting som åklagaren Stefan Wessberg bekräftar, men däremot säger han:

– Det är naturligtvis en teori, att det har blivit någonting som gått snett och att han blivit "out".

Ett planerat mord

Dödsattacken inträffade på tisdagskvällen i förra veckan och ett par som var ute på kvällspromenad blev vittne till hur en man överfölls vid fastigheten. Han ska sedan ha släpats över grusplanen.

Tiden och platsen är anmärkningsvärd.

För det var inte där och då som dådet skulle ske, tror polisen.

 

LÄS MER: Uppgifter: Hells Angels-medlemmen var fredlös

 

– Vår teori är att det var tänkt att han skulle tas av daga, men att det inte skulle ske på det här sättet. Det är helt fel plats, en plats som massa personer passerar. Någonting har gått snett och vi sätter vårt stora hopp till att man har avsatt massa spår – DNA, fingeravtryck och sådant – i samband med den, säger åklagaren Stefan Wessberg.

Så det var planerat att offret skulle tas av livet?

– Ja, det skulle jag nog påstå. Det finns flera saker som tyder på det.

Två män sitter häktade misstänkta för mordet.Foto: David Hårseth.

Mordet kan ha beordrats

Men det ska inte vara så att det är en, två eller kanske flera våldsmän som på egen hand beslutat sig för att döda. Mordet var, enligt åklagaren, beordrat.

– Det är vår teori. Allt tyder på att det är en intern uppgörelse som är sanktionerad från någonstans i ledningen av Hells Angels. Det är inte så att någon gör något sådant här utan att det är sanktionerat, framför allt inte om det inte är en fest som urartar i ett bråk eller något sådant. I det här fallet finns det inget som tyder på det, säger Stefan Wessberg.

Att det är, som han beskriver, "så tyst i hela Hells Angels-ledet" efter det inträffade och att ingen kom till mordplatsen är några av indikationerna som pekar åt det hållet.

Teorin: HA-medlemmen hade skuld

Stefan Wessberg berättar att flera HA-medlemmar har blivit förhörda, men att vittnesmål inifrån mc-klubben ska föra utredningen framåt är inget som det finns några större förhoppningar om.

– Vi har försökt höra de som går höra och de är vänliga och låter sig träffa polisen, men sedan säger de ingenting, säger Stefan Wessberg.

Men det kommer inte som någon större överraskning för er?

– Nej, nej, verkligen inte. Det skulle vara överraskande om någon pratade.

Aftonbladet uppger att mordvapnet var en kofot, men det vill inte Stefan Wessberg kommentera.

 

LÄS MER: Två män häktade för Hells Angels-mordet i Karlstad

 

Motivet då?

Kring det har man flera olika hypoteser. En är att det kan vara ett ekonomiskt sådant.

– En av teorierna är att det handlar om en skuld, säger Stefan Wessberg.

Mordet är, enligt åklagaren, en intern HA-uppgörelse.

Till personer inom en annan HA-avdelning?

– Det är lite oklart. Jag vet faktiskt inte. Det finns många teorier och vilken som är den rätta kan jag inte påstå att jag vet i dag.

Byggarbete i HA-nästet

Nya Wermlands-Tidningen har tidigare skrivit att offret befann sig i lokalerna för att utföra byggarbete.

– Vi vet att han har varit det, men om han var det just den här dagen vill jag inte uttala mig om, säger Stefan Wessberg.

De båda häktade männen förnekar brott. 

– Jag har yppandeförbud, så jag kan bara säga att han förnekar brott, säger advokaten Lennart Lefverström, som företräder den ene av männen.

– Min klient förnekar brott. Han tycker att det är fel att han sitter häktad och vi kommer överklaga häktningsbeslutet, säger Per Eriksson, som försvarar den andre.

Åklagaren utesluter inte att fler personer kan komma att gripas misstänkta för inblandning i mordet.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER