Här köper de misstänkta våldtäktsmännen vatten till sitt offer. Foto: Polisen
Här köper de misstänkta våldtäktsmännen vatten till sitt offer. Foto: Polisen

Teorin: Här köper de vatten före våldtäkten

Publicerad

FJÄRÅS/KUNGSBACKA. Kvinnan blev utsatt för en grov våldtäkt av två personer i en bil.

Strax innan våldtäkten köpte de misstänkta gärningsmännen vatten till sitt offer på en bensinstation – då fångades de på bild av en övervakningskamera.

Nu åtalas en av dem för brottet.

I början av mars var kvinnan på fest i Kungsbacka. Hon åkte sedan till Göteborg där hon träffade två män som erbjöd henne att följa med på en efterfest, dit de skulle köra bil. Detta enligt ett tidigare avsnitt av "Nya Efterlyst" i TV3. I programmet framgår det att kvinnan blev bjuden på en cigarett i bilen.

– Jag anar att det var någon sorts drog i det där. För att efter en stund började jag känna att jag blev dålig. Det var också då jag började känna att jag var lite utsatt, att jag mådde dåligt och kände inte alls för att festa längre, berättar kvinnan i Nya Efterlyst.

Köpte vatten till sitt offer

När kvinnan mådde dåligt stannade männen till vid en bensinstation i Sandsjöbacka och köpte en flaska med vatten till sitt offer. Men hon var då så dålig att hon inte klarade av att ta emot flaskan, eller ens prata med männen.

– Hon förlorar kontrollen över sin kropp. Hon är kroppsligt utslagen. Det är då detta händer, de båda männen utnyttjar hennes situation. Hon kan inte försvara sig själv, hon svarar inte på tilltal, och då ger man sig på henne på lite olika sätt, berättar Jon Lindahl, åklagare.

Föraren ska ha börjat ta på henne under färd för att sedan ha stannat bilen och tagit av henne kläderna.

– Det var där i framsätet som föraren först våldtog mig, säger kvinnan i Nya Efterlyst.

Fejkade smärta i hjärtat

Hon berättar även om skräcken.

– Det var då tanken slog mig, vad kommer de göra med mig nu? Jag var rädd att de skulle få tyst på mig. Att det här ska aldrig komma ut så vi måste få tyst på henne. Det jag tänkte var bara hur ska jag få hjälp, säger kvinnan i Nya Efterlyst.

Efter våldtäkten fortsatte bilresan. Och trots att kvinnan var påverkad av alkohol och narkotika var hon så pass klar att hon gjorde det som blev hennes räddning.

– Jag började fejka att jag fick ont i hjärtat så jag tar mig för bröstet och kippar efter andan. Killen som sitter i baksätet springer fram öppnar dörren, drar ut mig på asfalten, hoppar in i bilen och så kör de i väg, säger hon i Nya Efterlyst.

Hon befann sig då vid Oskarsbergs busshållplats i Kungsbacka. Där fick hon hjälp av en förbipasserande att ta sig till polisstationen i Kungsbacka.

En åtalas

De misstänkta männen kunde ha kommit undan, men begick ett stort misstag på vägen.

– Målsägaren kunde berätta att på vägen till platsen så hade de varit inne på en mack. Från macken fick vi tag på en övervakningsfilm, berättar Cecilia Bergsten, tillförordnad chef för polisens grova brott i Halland, och säger att det var inslaget i "Nya Efterlyst" som blev genombrottet i utredningen.

– Via den informationen blev de båda identifierade. Den ena har vi hittat. Den andra befinner sig på för oss okänd plats.

Åklagaren berättar att han är internationellt efterlyst och häktad i sin utevaro.

Den gripne mannen är i 30-årsåldern och boende i Norge. Det var också i Norge han greps.

– Via våra samarbetspartner så hade vi kontakt med norsk polis. Han var häktad i sin frånvaro. Så de letade upp honom och grep honom, säger Cecilia Bergsten.

Förnekar brott

Nu har han åtalas för grov våldtäkt och olaga frihetsberövande.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att "målsägande befann sig i en särskilt utsatt situation". Detta grundar sig i att hon var ensam tillsammans med de två misstänkta gärningsmännen i bilen samtidigt som hon var påverkad av både narkotika och alkohol. Åklagaren skriver också att kvinnan berövats sin frihet "genom att under och efter den fullbordade våldtäkten tvinga henne att kvarstanna i och följa med i personbilen".

Mannen förnekar brott.

– Det var frivilligt allt. Det är ingen våldtäkt, säger Jon Lindahl om gärningsmannens inställning.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER