Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teori Sisjö-mordet: Han mördade Anton för 500 kronor

Anton, 27, hittades död vid en badplats, i ett ensligt skogsparti i Sisjön.
Foto: Privat
Enligt åklagaren Peter Larsson är troligen motivet en skuld - på så lite som 500 kronor
Foto: Privat
Hells Angels West Rock City och supporterklubben Red & White Crew i Högsbo i Göteborg. Här gjorde polisen en husrannsakan i samband med åtalet mot Antons mördare.
Foto: Anders Ylander

En 48-årig man åtalas nu för mordet på Anton, 27, som hittades knivhuggen till döds vid Sisjön i augusti.

Enligt åklagaren Peter Larsson är troligen motivet en skuld - på så lite som 500 kronor.

- Det är ju lite fjuttigt, säger åklagaren Peter Larsson.

Den huvudåtalade 48-åringen, en misstänkt medhjälpare och flera som efteråt hjälpte gärningsmännen att fly har samtliga starka band till Hells Angels.

Anton, 27, ska ha varit skyldig den 48-årige mannen 9000 kronor. Enligt uppgifter i utredningen som GT redan tidigare kunnat berätta hade Anton betalt tillbaka pengar men det saknades en mindre summa. Enligt åklagaren Peter Larsson rörde det sig om bara femhundra kronor.

Det ska ha varit den officiella orsaken till att Anton kallades till ett möte med den åtalade 48-åringen och dennes dåvarande flickvän vid Kobbegårdens idrottsplats i Askim, vid åtta-tiden på kvällen den 27 augusti förra året.

Kammaråklagare Peter Larsson säger på tisdagsmorgonen att han kan finna två separata motiv bakom mordet som samverkat. Det ena är tydligare än det andra och nämns av de inblandade själva i utredningen, men han utesluter inte att det kan finnas något annat mer grundläggande motiv bakom.

– Det finns ett tydligt motiv som rör någon form av skuld och de ska ha fått för lite tillbaka. Det irriterade den huvudmisstänkte något väldigt, säger Peter Larsson.

Enligt honom var skulden på 9000 kronor, men offret ska bara ha lämnat tillbaka 8500 kronor.

Motivet skulle alltså ha varit en obetald resterande del av skulden på 500 kronor.

- Det är ju lite fjuttigt, säger åklagaren Peter Larsson som inte minst därför misstänker att det kan finnas också ett annat motiv.

Av mer relationskaraktär.

– Det är ett motiv som jag kommer utveckla vidare vid huvudförhandlingen, säger Peter Larsson.

SMS-trafik som finns i förundersökningen - och som GT tagit del av - visar att den mördade hade flera kontakter med den huvudmisstänkte 48-åringens flickvän fram till händelsen.

Hells Angels knyts till mord

Väl på platsen för mötet den 27 augusti attackerades Anton av flera personer, bland annat med träklubba, och tvingades in i en bil.

Enligt åklagarens stämningsansökan har den huvudmisstänkte 48-åringen "med en träpåk ha slagit sönder rutan till (Antons) personbil" och sedan "dragit ur denne ur bilen och sedan övergått till att misshandla honom med träpåken genom att tilldela honom slag med påken mot huvudet och mot kroppen."

En medåtalad medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew misstänks ha deltagit vid överfallet och för att ha misshandlat Anton med knytnävslag mot ansiktet innan de tillsammans pressade in honom i baksätet på en bil.

– Det har varit en diskussion, som kanske har varit lite hetsig, men det har varit en diskussion, säger 48-åringens advokat Kalle Ahlqvist.

Han bekräftar att även 48-åringen anser att det fanns en skuld.

– Det har funnits en skuld som han kommunicerat, exakt hur stor den är finns det lite olika uppgifter om, säger Kalle Ahlqvist.

Anton död i Sisjön

Först efter tre dagar och en massiv polisinsats hittades Anton död vid en badplats, i ett ensligt skogsparti i Sisjön.

Enligt obduktionsrapporten ska misshandeln ha fortsatt på platsen där Anton hittades och han ska slutligen ha fått ett enskilt knivhugg som skurit av en pulsåder. I närheten av mordplatsen har polisen också funnit en kniv och ett träföremål som beskrivs som en träklubba liknande den som användes vid bortförandet.

Den huvudåtalade 48-åringen uppger att han tog kniven i samband med ett tumult vid badplatsen där Anton senare hittades död. Hans advokat Kalle Ahlqvist menar att det är uteslutet att 48-åringen kommer dömas för att haft ihjäl någon med vilje. Det enstaka knivhugget utdelades i nödvärn och 48-åringen erkänner misshandel av normalgraden.

– Det finns väl inget rättsfall i världen där man fått det till ett uppsåtligt dödande genom att sticka en kniv i benet på någon. Det är ett enstaka knivhugg på sidan och bak på låret. Min klients uppfattning är att det är ett tumult som försiggår det här. Han tar kniven och hans uppsåt har absolut inte varit att döda, så klart.

Den huvudmisstänkte 48-åringen är inte medlem i Hells Angels men har under många år funnits i miljön och begått brott tillsammans med medlemmar. Han är tidigare dömd för utpressningsbrott och situationer där det han kan betraktas som "torped".

Hells Angels torped

För två år sedan dömdes han för att tillsammans med en medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew ha tvingat med en företagare från Linköping i en bil och pressat honom på pengar.

Företagaren lyckades dock fly den brutala kidnappningen och kastade sig ur den rullande bilen i 70 kilometer i timmen.

Åklagaren menar att de två åtalade männen tillsammans utfört ett så kraftigt våld mot den avlidne mannen och att det faktum att de därefter lämnat honom att död visar att de varit likgiltiga till om han skulle överleva eller inte.

De har, enligt stämningsansökan, lämnat Anton "dödligt skadad och hjälplös på den ensligt belägna platsen, likgiltiga för att denne skulle komma att avlida av sina skador".

Kalle Ahlqvist, 48-åringens advokat, menar att platsen inte alls är ensligt belägen.

– Det är halv åtta en sommarkväll på en badplats där man grillar. Det låter inte riktigt som ett sådant område.

Människorov

Den 48-årige mannen åtalas nu för mord. Red & White Crew-medlemmen åtalas för medhjälp och en kvinna som, enligt åklagaren, ringt offret till platsen eller lånat ut sin telefon för att kunna lura honom till platsen åtalas för att ha hjälpt till vid själva kidnappningen av offret i Askim liksom vid själva misshandeln. Hon åtalas för medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

I utredningen har en lång rad personer med anknytning till Hells Angels-miljön förhörts och även suttit anhållna. Det rör sig framför allt om medlemmar i undergrupperingen Red & White Crew och supportergruppen Red Devils MC som dagarna efter mordet ska ha hjälpt de inblandade på olika sätt att fly undan polisen och få bort bevisning.

Husrannsakan gjordes också tidigt i Hells Angels West Rock Citys lokaler, inte långt från platsen där både försvinnandet och mordet ägde rum.

En efterlyst flyktbil hittades, som GT kunnat berätta, vid August Werners gamla fabrikslokaler i Lindome och en medlem i Red Devils som har verksamhet i närheten togs några dagar in som misstänkt för skyddande av brottsling.

– Jag noterar att det finns kopplingar till den här miljön, sa kammaråklagare Peter Larsson i samband med att den mannen häktades.