Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teorin: Han knivmördade man – mitt i köpcentrumet

En 21-årig man har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Nordstan i Göteborg i fredgs kväll. Foto: Polisen
Efter dådet flydde den misstänkte mannen platsen. Foto: LOVISA WALDECK

En 19-åring knivhöggs till döds i Nordstan i förra veckan – en några år äldre man har nu begärts häktad misstänkt för mord.

– Beskrivningen att det varit ett knivslagsmål verkar inte vara helt korrekt. Det har mer varit en attack, som det ser ut nu, säger åklagaren Stefan Lind.

Händelseförloppet fångades på övervakningsfilm.

I fredags kväll skadades en 19-årig man svårt i köpcentrumet Nordstan mitt i Göteborg. Han dog senare av sina skador.

19-åringen hade blivit knivskuren och mannen som misstänks ha utdelat hugget greps sedan på en spårvagn vid Gamlestan, dit han flytt.

– Han nekar till brott. Han medger att han varit på plats och deltagit i det här, men att han haft sina skäl. Han menar att det varit en nödvärnssituation, säger åklagaren Stefan Lind.

Åklagaren Stefan Lind. Foto: HENRIK JANSSON

Begick rånförsök mot Ica-butik

Lind och polisen delar dock inte den uppfattningen. De initiala uppgifterna talade om ett knivbråk, men händelsen fångades på film och några dagar senare säger nu åklagaren:

– Beskrivningen att det varit ett knivslagsmål verkar inte vara helt korrekt. Det har mer varit en attack, som det ser ut nu.

När den misstänkte mördaren greps var han skadad.

– Vi tror att den skadan kommer från ett efterföljande tumult, säger Stefan Lind.

Den misstänkte mannen har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Han är 21 år gammal och har flera gånger dömts för brott, bland annat för snatteri och rånförsök mot ett Systembolag och en Ica-butik i Mellansverige.

Han har även dömts för brott mot knivlagen och flera gånger för narkotikabrott.

Den misstänkte mördaren greps en stund efter attacken i Nordstan, på en spåvagn i Gamlestan. Foto: Lovisa Waldeck

Motivet är oklart

I ett yttrande från Frivården – en så kallad personutredning – som gjordes för några år sedan framkommer det att 21-åringen har ett långvarit narkotikamissbruk och Kriminalvården skriver att han har en ”antisocial historia”.

– Vi kan bara spekulera i motivet. Det finns ett par olika scenarion, men vi vet faktiskt inte. Det finns en förklaring som den misstänkte lämnat, säger Stefan Lind.

Häktningsförhandlingen äger rum i Göteborgs tingsrätt på tisdag. GT har utan framgång sökt den misstänkte mördarens advokat Carlos Costa.