Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Han högg ihjäl exfrun – för att återupprätta hedern

Den misstänkte mannen.Foto: POLISEN
Brottsplatsen dagarna efter mordet.Foto: POLISEN

Mannen misstänks ha knivmördat sin exfru vid en återvinningscentral i Mölnlycke.

Efter dådet ringde han SOS Alarm och sa enligt förundersökningen ”att han har knivat sin flickvän”.

Nu har mannen åtalats för mordet och motivet var att återupprätta hedern, enligt åklagaren.

Brottsplatsen vid dagen för mordet.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brottsplatsen vid dagen för mordet.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var strax före jul, den 21 december 2018, som en kvinna i 40-årsåldern hittades svårt skadad vid en återvinningscentral på en parkeringsplats i Mölnlycke. 

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus, men avled av sina skador.

Nu väcks åtal mot hennes före detta make, en man i 50-årsåldern, som suttit häktad sedan strax efter händelsen inträffade.

– Jag har väckt åtal för mord, grovt vapenbrott och olaga hot. De två första punkterna har med den aktuella dagen att göra. Han hade då med sig en skapladdad pistol och att han har mördat henne med en kniv, säger kammaråklagare Lotte Nielsen.

Pistolen dumpades.Foto: POLISEN
Kniven.Foto: POLISEN

Var gift med offret

I samband med händelsen fick kvinnan svåra stickskador på flera ställen av kroppen och även krosskador i huvudet efter slag med pistolen. Kvinnan ska sedan ha avlidit av de stickskador hon fått i halsen och i bröstet.

– Jag anser att bevisläget är mycket gott. Både teknisk bevisning och utifrån vad mannen själv uppgivit i förhör.

Enligt förundersökningen ringde mannen själv SOS Alarm och sa att han hade knivattackerat kvinnan. Kniven och pistolen dumpade han i soporna.

Den avlidna kvinnan och den åtalade mannen var tidigare gifta och skilde sig 2015. Kvinnan har sedan gift om sig. Något som åklagaren menar har varit motivet bakom mordet.

Hon hade tidigare anmält mannen för misshandel och olaga hot. Och ansökt om kontaktförbud.

Anteckningar som kvinnan lämnade efter sig.Foto: POLISEN

I anteckningar som kvinnan lämnade efter sig framträder också en bild av att mannen försökte kontrollera hennes nya liv.

– De har varit gifta med varandra och sedan har kvinnan gift om sig med en ny man. Jag påstår att motivet för den här gärningen har varit att återställa den hedern som då ska ha gått förlorad i och med att de skilde sig och sedan gifte om sig med en svensk man. Det är mitt påstående, sen får vi se om jag lyckas styrka det eller inte, säger kammaråklagare Lotte Nielsen. 

Vad har du för bevis för det? 

– Jag ska givetvis höra ett antal personer från både kvinnans och den åtalade mannens släkt. Jag har också en sakkunnig som ska berätta om hedersförtryck och våld och det finns en del skriftlig bevisning som jag inte vill kommentera i detalj nu.

Hotade ny mannen

Mannen, som även står åtalad för olaga hot, ska i förhör ha yttrat att han ska hugga benen av kvinnans nya man och i samband med yttrandet gestikulerat med huggande rörelser över sina ben.

Rättegången är planerad att börja den 11 juli och beräknas sedan pågå i två veckor. Vilket straff åklagaren kommer yrka på kan hon inte uttala sig om i nuläget. 

– Det kan jag inte uttala mig om nu men eftersom det rör sig om mord så är ju straffskalan mellan 10 år och upp till 18 så någonstans där. Om han inte bedöms vara på något sätt allvarligt psykiskt störd så är det ju fängelse som gäller så klart men vi vet ingenting om hans hälsotillstånd nu, säger Lotte Nielsen.

Förnekar brott

Pilarna visar skadorna som kvinnan fick vid den dödliga attacken.Foto: POLISEN

Mannen har vidgått vissa omständigheter, men förnekar brott.

– Men jag har inte varit där för att jag ska döda henne jag har varit där för att jag ska skada henne det är sant. Punkt slut, säger mannen i förhör med polisen. 

Han säger också:

– Det var inte mitt fel det var hennes fel också för att hon inte har lyssnat.