Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teorin: Han hämtade flicka – för att våldta

Så ser brottsstatistiken i Sverige ut.
”Skårmannen” åtalas för att ha hämtat hem flicka i Tyskland – för att våldta henne. Bilden är från rättegången mot honom för ett antal år sedan. Foto: Anders Ylander
Mannen åtalas vid Göteborgs tingsrätt. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

För nio år sedan kidnappade han en flicka som han låste in och hotade att sälja som sexslav.

Nu ställs den så kallade ”Skårmannen” inför rätta igen – misstänkt för att ha åkt till Tyskland och tagit med sig en 13-årig flicka tillbaka Sverige.

Enligt åtalet våldtog han henne i sin lägenhet i Göteborgsområdet.

I början av april i år tog sig polisen till en lägenhet i Göteborgsområdet. Där hittade de en man i 30-årsåldern och en 13-årig tysk flicka.

– Flickan satt gömd bakom tvättmaskinen, har Mats Ihlbom förklarat.

Mannen hade, enligt polisens teori, någon dag tidigare rest ner till Tyskland för att träffa flickan. Sedan reste de tillsammans tillbaka till Västsverige och han tog henne till sin lägenhet, står det i åtalet som nu väckts mot mannen.

Åklagaren Mats Ihlbom. Foto: HENRIK JANSSON

Misstanken: Misshandlade och våldtog

I bostaden misstänks han ha misshandlat och våldtagit 13-åringen.

De båda stötte först på varandra på nätet, via sitt datorspelande. I ett Frivårdyttrande, den personutredning som gjorts av mannen i det aktuella fallet, står det att ”tillvaron åter fick en viss betydelse” när han kom i kontakt med henne.

Då tankarna om att träffa henne, trots att hon är minderårig, kom så gav han efter för sina egna impulser”, står det i Frivårdsyttrandet.

Mannen är densamma som den så kallade ”Skårmannen”, som för nio år sedan kidnappade  en flicka som var på väg till skolan i Örgryte. Han stängde in henne i en källarvåning i sitt föräldrahem och sa åt henne att hon skulle säljas som sexslav, enligt den förundersökningen.

Åtalas för flera brott

Flickan hittades efter 16 timmar när hon och mannen var ute och gick på gatan mitt i natten. För det dömdes han till tre och ett halvt års fängelse.

Nu står han åtalad för ett antal nya brott: Förutom för grov egenmäktighet med barn samt våldtäkt mot barn i två fall även för misshandel och barnpornografibrott.

Advokaten Lars-Göran Fredrikson säger:

– I sak erkänner han, men det är rubriceringen vi är oense om med åklagaren. Det skulle kunna vara att rubricera som sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt åtalet reste han ner till Tyskland och tog med sig en flicka tillbaka till Sverige. Vad var tanken med det?

– Sådana saker vill jag inte gå in på. Den informationen får man skaffa sig under rättegången.