Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Telma, 25, utsatt för fräck lägenhetsbluff

Telma Gudbörnsdottir, 25, utsattes för den fräcka lägenhetsbedragaren.
Foto: Privat
Telma Gudbjörnsdottir lade ut en varning på Facebook.
Bluffmakaren ville att Telma skulle uppge sitt hotmail-lösenord för att kunna se bilder på lägenheten.

En rymlig trea med billig hyra mitt i stan.

Telma Gudbjörnsdottir, 25, trodde att hon var på väg att göra ett riktigt fynd – sedan förstod hon att hon utsatts för en fräck lägenhetsbedragare.

– När jag visade det för min mamma sa hon att hon hade gått på det, säger Telma Gudbjörnsdottir, som nu vill varna andra för att gå på lägenhetsbluffar.

Telma Gudbjörnsdottir, 25, från Varberg letar lägenhet åt sin pojkvän och några av hans familjemedlemmar, som är i akut bostadsbehov. Hon har hört av sig till sina vänner om hjälp – något som verkade ha gett resultat.

Plötsligt damp det ner ett meddelande i hennes inkorg från en kvinnlig Facebookanvändare vilket SVT Nyheter Halland var först att rapportera om.

– Jag trodde att det var någon av mina vänner som hade hittat någon som hade en lägenhet att hyra ut, säger Telma Gudbjörnsdottir.

Bilderna låg på databas

Personen i fråga hade en trea inne i centrala Varberg med en varmhyra på 4 600 kronor i månaden. Bilderna på lägenheten låg på en databas – och Telma Gudbjörnsdottir uppmanades att skapa en användare där för att kunna se dem.

– Jag skrev ett namn och ett lösenord som jag inte använder, säger Telma Gudbjörnsdottir.

Hon ska då ha fått svaret att lösenordet behövde vara samma som till hennes mailadress. Det vägrade Telma att ge ut.

– Hon skrev att de brukar få folks hotmailslösenord. Då sa jag att det inte finns någon människa som ger ut sitt lösenord, det finns ju viktiga grejer där, säger Telma Gudbjörnsdottir.

Offret blev id-kapat

Personen som försökte lura henne har, enligt SVT Nyheter Halland, stulit profilbilden från en kvinna som bor i norra Sverige. Hon ska ha varit helt ovetande om att hon blivit id-kapad. Magnus Lindegren på polisens bedrägerisektion i region Väst menar att sådana här bedrägerier är långt ifrån ovanligt.

– Antalet anmälningar ökar väldigt mycket gällande bedrägerier. Komplexiteten i ärendena ökar, och sammantaget får vi större utmaningar. Vi är beredda att ta utmaningarna, säger han till SVT.

Telma Gudbjörnsdottir lade ut en varning för bedragaren på sociala medier och säger sig ha fått kontakt med andra som också blivit utsatt för denne. Hon hoppas att ingen mer ska luras.

– När jag fortsatte konversationen blev bluffen väldigt tydlig. Ett lösenord ger man inte ut, men det är inte alla som tänker så långt. När jag visade det för min mamma sa hon att hon hade gått på det, säger Telma Gudbjörnsdottir.