Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort teknikkaos på Landvetter flygplats

Flygplan på Landvetter flygplats utanför Göteborg kunde under under en period på onsdagsmorgonen varken lyfta eller landa. Foto: Kalle Sanner

Flygplan på Landvetter flygplats utanför Göteborg kunde under under en period på onsdagsmorgonen varken lyfta eller landa.

Orsaken ska ha varit omfattande tekniska problem hos trafikledningen, rapporterar Luftfartsverket och Swedavia. 

– Vi kan bekräfta flygledningen haft tekniska problem i ett av sina system, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Det tekniska problemen upptäcktes under onsdagsmorgonen och Luftfartsverket, LFV, vill inte gå in mer i detalj vad det rörde sig om för problem. 

Men flygbolaget BRA har meddelat sina kunder att det kunde uppstå förseningar under förmiddagen på grund av ”radarproblem på Landvetter flygplats”.

– Det är tekniska problem hos flygtrafikledningen som just nu innebär att det är förseningar för både ankommande och avgående flygtrafik, sa Per Fröberg vid Luftfartsverkets pressjour under morgonen.

Har det med radaren att göra?

– Vi kan inte säga någonting om det. Vi kan konstatera att det är tekniska problem. I det här läget är det prio på att lösa problemet, sedan får vi se vad det berodde på.

Trafiken låg helt nere

Enligt Luftfartsverket kunde inte flyg landa eller lyfta från Landvetter flygplats under en dryg halvtimmes tid. 

Vid halv tio-tiden hade trafiken satts i gång igen, men då med förseningar på drygt 30 minuter. Men Luftfartsverket hänvisar resande till respektive bolag. 

Enligt BRA:s pressjour har de ingen mer information att ge än att deras kunder ska invänta mer information:

”Vi ber er vara på plats på flygplatsen på ordinarie stängningstid och invänta ytterligare information”, skriver BRA till sina kunder. 

Både avgångar och ankomster påverkas

Swedavia bekräftar att man har har haft tekniska problem, men om det är radarn som är drabbad låter man vara osagt.

– Vi kan bekräfta flygledningen haft tekniska problem i ett av sina system, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Problemet ska ha börjat under niotiden och både avgångar och ankomster har påverkats.