Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teknikstrul ett hot – när barnbarnen inte hjälper

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Alexandra Weilenmann är professor vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet.Foto: Peter Larsson, Göteborgs Universitet
Många äldre riskerar att bli offer för ensamheten när smarta telefoner, surfplattor och datorer står i centrum för våra sociala umgängen. OBS! GenrebildFoto: TT NYHETSBYRÅN

Många äldre riskerar att bli offer för ensamheten när smarta telefoner, surfplattor och datorer står i centrum för våra sociala umgängen.

Men Alexandra Weilenmann, som länge forskat om människors mobil- och it-vanor, tror att det nya sättet att umgås kommer gynna vår tekniska utveckling.

– Man kan inte bara säga att man vill ha det som det var innan. Jag tror att det här har blivit en knuff framåt.

Alexandra Weilenmann är professor vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet. Hon har länge studerat människors mobilanvändande.

Projektet ”digitala seniorer” som hon just nu jobbar med har hon dock fått ändra inriktning på för att anpassa det till den nya situationen i samhället. 

– Hela projektet har ju vänts upp och ner eftersom det byggde på att vi skulle träffas och vara med på studiecirklar där seniorer lär sig använda teknik, säger hon. 

Svårt att lära ut teknik på distans

Och det är just de äldre som riskerar att tappa sina sociala kontakter när de tvingas hålla sig isolerade. För om man inte redan kan använda en smartphone kan det vara svårt att lära sig använda den. Speciellt på distans.

– Ofta när man frågar äldre om teknisk användning så säger många att de har lärt sig av barnbarn eller sina barn. Det är ofta när man sitter tillsammans på jul eller kanske vid påskmiddagarna och får hjälp att titta på mobilerna. Men nu måste man kunna guida folk på distans.

Och då krävs det att tröskeln för att kunna ta till sig de nya verktygen inte blir så stor för att fler ska kunna lära sig.

– Alla som vill ska kunna ha en videochatt med en släkting. Det ska inte falla på att man inte vet hur man loggar in eller att man inte kan det tekniska. Alla såna grejer måste bli mycket mer anpassade för användare som kanske inte har jättebra koll på såna saker.

”Det här har blivit en knuff framåt”

Hon hoppas att vi kommer se en digital kompetenshöjning över hela samhället som resultat av de restriktioner som nu införts kring hur vi träffas och umgås.

Något hon redan tycker att man redan ser tecken på. Till exempel när lärare tvingas sköta undervisningen på distans och när släktingar startar What's app-grupper och Facebook-grupper för att umgås. 

Den digitala kompetensförhöjningen kommer att finnas kvar, tror Alexandra Weilenmann.

– Man kan inte bara säga att man vill ha det som det var innan. Jag tror att det här har blivit en knuff framåt. Nu kommer man också kunna se vilka saker som inte funkar. Alla kanske inte har tillräckligt snabbt internet för att kunna sitta hemma och ta del av alla skolgrejer hemifrån. Alla kanske inte har tillgång till en dator. Även om vi tror att det är så så är det inte så. Det kan nog vara bra att få en liten genomgång av det, säger hon.

TV: Corona kan få företag att prioritera social hållbarhet

Corona kan få företag att prioritera social hållbarhet