Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teddy, 25: "Så bor tiggarna egentligen"

Teddy Fredriksson, 25, bor i Mariestad i Västergötland men ska snart flytta därifrån. I och med det har hon gjort en stor utrensning. Mitt i stöket slog det henne att de tre tiggande EU-migranter som finns i staden säkert skulle kunna ha nytta av det hon ändå inte behöver.Foto: Privat
"De skulle visa var de bodde, och när vi kom fram såg jag att det var en liten bil", säger Teddy Fredriksson. Foto: Privat

När Teddy Fredriksson såg hur tre tiggare i hennes närhet bodde blev hon illa berörd. Tre vuxna personer i en liten bil som dessutom har trasig framruta, eftersom någon kastat in en sten genom den.

Hon bestämde sig därför för att lägga upp en bild på Facebook och visa att det är allt annat än lyx som präglar dessa människors vardag.

– Den bild som sprids i dag om att tiggeriet skulle vara kriminellt organiserat och att de lever i lyx är hemsk, tycker jag, säger Teddy.

Teddys inlägg:

Till alla som bor eller vistas i Mariestad:

Så här bor eu-migranterna som vi har här i staden!

I den här bilen bor en familj på 3; pappa Sando, dottern Gabriella och sonen Iwan. De är inte del av någon organiserad brottslighet, och har inte någon boss som tvingar dem att tigga.

 

De kom hit från Rumänien för att den rumänska regeringen fullständigt struntar i dem helt enkelt. Hemma i Rumänien har Sando en dotter och två söner till, och Gabriella har sina två barn, en son på 8 år och en dotter på 4 år. De bor kvar i ett litet hus utan elektricitet, rinnande vatten eller avlopp. De får inga jobb och de får inte ta del av det sociala skyddsnätet.

 

Här får de ihop ca 100-200:- tillsammans på en BRA dag, av vilket de tar lite för att precis överleva själva och sen skickar resten till familjen i Rumänien så att de kan få mat och Gabriellas son kan fortsätta i skolan.

 

För ett tag sen var det någon som kastade en sten in genom fönstret fram på passagerarsidan på deras bil när Sando låg och sov och Gabriella och Iwan var ute, så nu har de bara en bit plastsäck för fönstret. Ni kan tänka er att det drar fruktansvärt i vinden som varit på senaste, och det kan bli ganska kallt. Speciellt till senare i höst/vinter.

Känner jag kanske någon vänlig själ som kan bistå med en bra lösning?

 

De berättade även att fredag- och lördag-kvällar kan vara ganska jobbiga med fulla människor som kommer och skakar bilen där de ligger och sover och skriker massor av fulheter.

Men rent generellt så tycker de att människorna i Mariestad är jättesnälla och de är jätteglada över att ha kommit just hit.

 

De är människor, med lika stor rätt att leva och slippa kränkas som vem som helst.

Snälla ni som bor och vistas i Mariestad, ta hand om dem!

En tia som ligger och skräpar i plånboken betyder oftast inte så mycket för dig eller mig, men för dem kan det betyda att de får något i magen den dagen, som de annars inte skulle.

Och ett leende och en hälsning kostar absolut ingenting, men kan värma någons hjärta en liten stund!

Teddy Fredriksson, 25, bor i Mariestad i Västergötland men ska snart flytta därifrån. I och med det har hon gjort en stor utrensning. Mitt i stöket slog det henne att de tre tiggande EU-migranter som finns i staden säkert skulle kunna ha nytta av det hon ändå inte behöver. Hon tog därför med sig en madrass hon inte längre behövde och gick för att prata med dem.

– Vi har inte så många EU-migranter här i Mariestad, det är bara de tre som jag träffat och de är en familj.

Tyvärr var den madrass hon hade med sig för stor för deras boende, men under samtalet kom det fram att det var just något att sova på och mat som familjen behövde. Teddy åkte hem igen och bestämde sig för att göra sin gamla bäddsoffa till något användbart. Hon skar bort madrasserna från den, satte sig i bilen och åkte för att hämta upp tiggarna.

– De skulle visa var de bodde, och när vi kom fram såg jag att det var en liten bil.

Vila visa hur de bor

Teddy blev illa till mods över hur pappan i familjen och hans två vuxna barn lever. Inte nog med att de bodde i en bil, den var väldigt liten och framrutan var trasig eftersom någon tidigare kastat in en sten genom rutan när pappan sov i bilen.

Teddy bestämde sig då för att hon ville visa hur hemskt det faktiskt är för de EU-migranter som tvingas hit på grund av diskriminering och fattigdom i sina hemländer. Hon frågade familjen om hon fick ta ett kort på bilen och lägga upp på Facebook för att sprida kunskap, vilket de gärna ville.

– Den bild som sprids i dag om att tiggeriet skulle vara kriminellt organiserat och att de lever i lyx är hemsk, tycker jag, säger Teddy.

Uppmanar folk att hjälpa

I sitt inlägg på Facebook skriver hon bland annat: "I den här bilen bor en familj på 3; pappa Sando, dottern Gabriella och sonen Iwan. De är inte del av någon organiserad brottslighet, och har inte någon boss som tvingar dem att tigga.""

Hon skriver också om att familjen tillsammans får in 100–200 kronor om dagen och uppmanar också folk i staden att skänka pengar och hjälpa tiggarna på det sätt de kan.

– Ett leende och en hälsning kostar absolut ingenting, men kan värma någons hjärta en liten stund!

– Man ska göra det man kan för att hjälpa, helt enkelt.