Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tbe-fallen ökar stort – här är smittrisken störst

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rolf Gustafsson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24.
Foto: Hugo Thambert / Doktor24
Fästingen bär på tbe i sitt saliv – det krävs därför bara några minuters kontakt för att smittas.

Hittills har 50 personer i Västra Götaland smittats av det fästingburna viruset tbe.

Det ser därmed ut att bli ett rekordår för den obotliga sjukdomen.

– Det har skett en kontinuerlig ökning de senaste 20 åren. En förklaring är att vi haft mildare vintrar och mer gynnsamma omständigheter för fästingarna, säger Rolf Gustafsson, specialist på infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24.

Ett vanligt år rapporteras omkring 20 fall av tbe i Västra Götaland. I år är siffran redan uppe i 50. 

– Så mycket har vi aldrig haft så här tidigt på säsongen, har smittskyddsläkare Peter Nolskog tidigare sagt till P4 Göteborg.

Rolf Gustafsson är specialist inom infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24, och säger att det verkliga antalet fall förmodligen är ännu värre än så, eftersom rapporteringen brukar släpa efter.

Tbe är ett fästingburet virus som orsakar hjärninflammation.

– Det typiska är att det dröjer i runda slängar två veckor efter det att man blir fästingbiten, om fästingen bär smittan. Man får influensaliknande symtom, feber, ont i kroppen, sen blir man frisk efter några dagar och tänker att det har gått över, förklarar Rolf Gustafsson.

Kan få men för livet

Men det är efter det som det ”smäller till ordentligt”, som han själv uttrycker det.

– När man får sin hjärninflammation. Då är det hög feber, illamående och kräkningar, huvudvärk. Man blir omtöcknad och kan få förlamningssymtom, så dålig att man kan hamna på sjukhus.

Har man tur kan inflammationen gå över, medan andra behöver intensivvård och påverkas resten av livet, säger Rolf Gustafsson.

Mot sjukdomen finns ingen behandling – det enda man kan göra för att förhindra sjukdomen är att vaccinera sig.

Fästingsäsongen förlängs

Och nu ser det alltså ut att bli ett rekordår för tbe-viruset i Västra Götaland.

– Det har skett en kontinuerlig ökning de senaste 20 åren. En förklaring är att vi haft mildare vintrar och mer gynnsamma omständigheter för fästingarna, säger Rolf Gustafsson.

När vintrarna blir mildare blir också fästingsäsongen längre – de är aktiva så längre temperaturen är över +5 grader. 

– Under milda höstar kan man hitta fästingar både i november och decemer, till och med i januari. I Västra Götaland har ni ju ofta milda vintrar så där finns förutsättningar för att fästingsäsongen kan bli längre än andra.

Här är smittrisken störst 

Fästingar trivs där det är hög luftfuktighet nära marken. De kan inte dricka vatten, berättar Rolf Gustafsson, utan tar upp det via kroppsytan. Därför är fallen många nära sjöarna och vid kusten. 

Vaccinationsområden för tbe i Västra Götaland år 2021, baserat på sannolik smittplats för fall mellan 1997 och 2020.Dölj beskrivning
Foto: Smittskydd Västra Götaland

Inför hösten har Rolf Gustafsson två uppmaningar. Att vara försiktig ute i skog och mark – och att vaccinera sig.

– Det enda viktiga och rimliga är att se till att vara vaccinerad i förebyggande syfte, det är det man kan göra. En annan sak som är viktig att tänka på är att när man är ute i skog och mark, så brukar man säga att man ska leta igenom kroppen och ta bort fästingar så fort som möjligt. Det hjälper när det gäller borrelia, men tbe finns i fästingens saliv och det dröjer bara några minuter innan smittan överförs. 

Allt du behöver veta om TBE

Professor Lars Lindquist nämner det viktigaste kring TBE