Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taxiföraren har tappat 90 procent av intäkterna

Tegnell: ”De internationella erfarenheterna vi ser nu med lite uppblossande utbrott här och där i världen talar för att scenario 1 är ett troligt scenario”
Karwan Mezori har tappat 90 procent av intäkterna i pandeminFoto: Privat.
Taxi Göteborg har tappat mellan 80 och 90 procent av intäkterna sedan april.Foto: Taxi Göteborg / Pressbild

Egenföretagaren och taxiföraren Karwan Mezori, 37, har tappat 90 procent av sina kunder. 

Nu kan det vara slutkört för flera bolag, menar han.

När coronapandemin blev ett faktum försvann körningarna. 

– Det sa bara ”paff”, så blev det tvärstopp, säger han. 

Flera företag har gått på knäna sedan i våras när coronaviruset och dess restriktioner drabbade flera vanliga samhällssysslor så som restaurangerna, konsertarrangörerna, butikerna och inte minst taxiresorna. 

– Hela branschen har haft det tufft. Sommarmånaderna brukar vara bra. Vi har flera evenemang, resor till och från Liseberg och krogarna som öppnar på kvällarna. I dag har vi ingenting, säger taxiåkaren Karwan Mezori. 

Egenföretagaren som tidigare delat med sig om problemet för Göteborgs-Posten har kört taxi i Göteborg i snart 14 år. 

Ingenting är sig likt sedan den 14 mars. 

Han har fått ställa av flera bilar, tvingat säga upp flera ur personalen och förlorat nära 90 procent av intäkterna, skriver tidningen. 

– Fram till den 14 mars gick det jättebra. Sen sa det bara ”paff”, så blev det tvärstopp. Vi hade flera inbokade resor som avbokades. Sjukresor till patienter som hade inplanerade operationer, affärsresenärer och andra resenärer som skulle på evenemang. 

Måste bli en förändring

Nu befarar Karwan Mezori att flera taxibolag kommer gå i graven – om inte det blir en förändring snarast. 

– Kommer det inte i gång till mitten av augusti eller i början av september så är det kört för många företag. Frågan är vad våra makthavare har tänkt sig när den här epidemin är över. 

Han poängterar att taxibolagen har en viktig samhällsfunktion. 

– Vad ska man göra om Kalle från Vara ska operera sig på Sahlgrenska i Göteborg. Ska man låta honom åka buss hem, där kanske sitter någon som har en smittosam sjukdom? Så mycket frågor som våra makthavare inte besvarat, säger Karwan. 

Riskerar konkurs

Karwan Mezori kör för taxibolaget Taxi Göteborg, som instämmer i att krisen är ett faktum i hela Göteborg – för hela taxibranschen.

– Vi förlorade mellan 80 och 90 procent av våra intäkter i april och maj, jämfört med samma månader året innan, säger Bo Edsberger, vd för Taxi Göteborgs ekonomiska förening, till Göteborgs-Posten. 

GP skriver också att intäktstappet ligger på mellan 60 och 70 procent för hela landet, och att flera mindre företag riskerar att gå i konkurs. 

”Inte få något gratis”

Nu vill Karwan Mezori få mer hjälp från staten. 

– Vi hoppas att vi ska få mer stöd och hjälp från staten, så vi kan hålla våra bolag ovanför vatten, tills det vänder på något sätt, säger han och fortsätter:

– Jag vill att de ska utnyttja oss till Sverige bästa, till samhällets bästa. Om vi ändå inte har några körningar kan vi ju till exempel hjälpa till att köra medicin och mat till sjuka. Jag har aldrig sagt att vi vill ha någonting gratis.