Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taxichaufför utsatt för blodig attack av kund

Taxichauffören blev skickad till en enslig plats. Där stod en man redo att ge sig på föraren med ett tillhygge.
Foto: Helena Dahlgren/Värmlands Folkblad

På lördagskvällen utsattes en taxichaufför i Karlstad för ett mordförsök och under natten blev en taxiförare i Göteborg rånad och knivhotad.

Attacker mot just taxichaufförer sker då och då.

– Det är en utsatt grupp, det är ingen tvekan om det, säger Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Under söndagen gick polisen i Karlstad ut med ett signalement på gärningsmannen och har kunnat höra den skadade taxichauffören.

Sent på lördagskvällen blev en taxichaufför i 45-årsåldern utsatt för ett mordförsök i Karlstad.

– En taxichaufför fick en beställning från en enslig plats i centrala Karlstad. Det var utanför själva citykärnan men ändå centralt beläget. När taxichauffören kom till platsen möttes han av en man som började ställa frågor, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Plötsligt gick taxibeställaren till attack.

– Helt plötsligt och utan förvarningen tog mannen fram ett tillhygge och tillfogade chauffören en allvarlig skadad i ansiktet, han blev skuren, säger Stefan Sundberg.

Vad blev han skuren med?

– Vi vill inte gå in på det än, säger Stefan Sundberg.

Gärningsmannen lämnade platsen springande. Taxichauffören fördes med ambulans till sjukhus där han fick genomgå en operation. Han var kontaktbar och hade allvarliga men inte livshotande skador.

– Sjukhuset säger att taxichauffören kunde ha dött om slaget träffat något annorlunda, sa Morgan Connedal, vakthavande befäl på polisen i Värmland, till TT i natt.

Har kunnat höras

Ingen är gripen efter attacken.

– Vi håller på med tekniker och hundpatruller och inhämtning av information, vi jobbar med ärendet hela dagen, säger Stefan Sundberg.

Finns det vittnen eller spår?

– Jag kan inte säga något i nuläget. Vi får vänta med vidare kommentarer, säger Stefan Sundberg.

Den skadade taxichauffören har kunnat höras under söndagen.

– Jag kan inte gå in på vad som sagts i förhör. Men initialt så är brottsplatsen angiven vid en entréport Tynäsgatan i Karlstad och vid förhör framgår det att han sökt sig till den här platsen genom att efter attacken ha kört en bit i taxibilen, vilket gör att den exakta platsen för brottet kanske är något närmare området Bryggudden, säger Tommy Lindh, pressinformatör vid Värmlandspolisen.

– Han var väldigt allvarligt skadad och hade omfattande skador i ansiktet med mycket blod som lämnat kroppen, säger Tommy Lindh.

Polisen vill på söndagskvällen fortfarande inte gå ut med vad för typ av tillhygge taxichauffören skadades med, inte heller vad man har för teorier om vad som ligger bakom attacken.

– Teorier är något som ingår i utredningen men det är inget vi vill gå in på. Vi vill inte fästa oss vid något. Utredningen har fokuserat kring att samla så mycket spår som möjligt, säger Tommy Lindh.

Är attacken riktad mot just den här personen?

– Så långt har vi inte kommit i utredningen än.

Taxichauffören var enligt polisen obekant med gärningsmannen. Ingen är gripen och händelsen rubriceras som mordförsök.

Andra attacken i helgen

Även i fredags blev en taxichaufför i Karlstad utsatt för brott.

– En taxichaufför blev misshandlad av två maskerade personer som sprang från platsen. Där hämtades två in till förhör med friades under lördagen, säger Stefan Sundberg.

Polisen har tittat på om det kan finnas ett samband mellan fredagens misshandel och lördagens mordförsök.

– Efter en ganska snabb granskning kan jag säga att de här två händelserna med största sannolikhet inte har något med varandra att göra, säger Tommy Lindh.

Polisens utredning kommer att fortsätta under måndagen.

– Vi kommer att fortsätta att försöka samla bevis och kommer att ha mer ingående förhör både med personer som larmat polisen och med målsägande, säger Tommy Lindh.

Polisen har gått ut med ett signalement på mannen som attackerade taxichauffören i Karlstadpå lördagen. Det ska röra sig om en mörkhyad man med smal kroppsbyggnad, kort mörkt hår, 180 centimeter lång, vid tillfället helt svartklädd.

"Utsatt yrkesgrupp"

Även i Göteborg har en taxichaufför blivit utsatt för brott i helgen. Strax efter midnatt natten mot söndagen blev en taxichaufför rånad och hotad med kniv på Styckjunkaregatan i Gamlestan. Två passagerare ville inte betala för taxiresan utan lämnade bilen och tog då också med sig en telefon som tillhör taxin. Taxichauffören gick efter passagerarna och blev då hotad med en kniv. Ingen blev fysiskt skadad.

Enligt Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland, inträffar olika typer av attacker mot taxichaufförer då och då.

– Det är en utsatt yrkesgrupp. Jag vågar inte svara på om det ökar eller minskar men det är inte alltför ovanligt. Man kan säga att människor som jobbar inom sjukvården eller kör taxi eller är ute i samhället på något sätt där det är kundrelaterat, de möter många som är påverkade eller störda personer av olika slag, så risken för en taxichaufför är uppenbar. Det är en utsatt grupp, det är ingen tvekan om det, säger han.

Det är enligt Björ Blixter mindre vanligt att kunder blir attackerade av taxichaufförer.

– De flesta chaufförer i etablerade bolag är det inga problem med utan det är i så fal svarttaxibolag som det kan röra sig om i så fall. Etablerade bolag brukar det inte vara något större problem. Utan det är mer kunderna som ger sig på detta.