Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Taxichaufför döms – tafsade på funktionsnedsatta kvinnor

Var tredje kvinna i undersökningen från 2019 drabbad.
En taxichaufför i 60-årsåldern döms till fängelse för två fall av sexuella övergrepp.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

En taxichaufför i 60-årsåldern döms till fängelse för att ha upprepade gånger ha tafsat på två funktionsnedsatta kvinnor under en färdtjänstresa i Göteborg.

I domskälen skriver Tingsrätten att man särskilt har beaktat kvinnornas ”skyddslösa ställning och den utsatta situation de befunnit sig i”.

Juni 2019. Taxichauffören, med flera år i yrket, fick i uppdrag att köra de två funktionsnedsatta kvinnorna till en sommaraktivitet i Västra Göteborg.

Men i stället för att köra direkt till slutdestinationen svängde han in vid en bushållplats. Därefter lutade han sig bakåt och förde upp sin hand mellan kvinnornas ben. 

Färden fortsatte därefter ett kort tag till, innan taxichauffören åter svängde in till sidan och började tafsa.

När kvinnorna slutligen släpptes av ringde de omedelbart till sina mammor och berättade vad som hade hänt, och att övergreppet hade gjort ”väldigt ont”.

Läkarintyget: Kan inte ljuga

I förhör och under rättegången har taxichauffören nekat till alla anklagelser. Att han stannat, vilket bilens positionshistorik bevisat, förklarar han med att en av kvinnorna tagit av sig bältet, och att den andra tagit hans hörsnäcka och vägrat lämna tillbaka den.

Men att kvinnorna skulle ha hittat på hela historien bedömer tingsrätten, baserat på kvinnornas funktionsnedsättning och samstämmiga berättelse, som osannolikt.

Av ett läkarintyg framgår att en av kvinnorna har en särbegåvning som gör att hon har ett utmärkande visuellt minne och en förmåga att memorera information. Enligt läkarintyget saknar hon också förmåga ”att fabulera och hitta på.”

Ska betala skadestånd

Den andra kvinnans mamma har i förhör uppger att hennes dotter aldrig har ljugit förut, och att hon förmodligen inte ens vet hur man gör.

Kvinnorna har även, oberoende av varandra, beskrivit samma händelseförlopp.

Taxichauffören döms nu till sex månaders fängelse för två fall av sexuellt övergrepp. Han ska även betala 55 000 kronor i skadestånd till var och en av de båda kvinnorna.

Mamman till en av kvinnorna berättar att hennes dotter mår så pass dåligt efter händelsen och hon inte längre kan sova ensam. Hon vill heller inte åka färdtjänst.


SE OCKSÅ: Hans fru misstänks ha dödat dottern i en taxi 

UR ARKIVET: Pappan till döda spädbarnet berättar: ”Värsta mardrömmen”