Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tas ur tjänst under mututredningen

Enhetschefen Louise Parbring får nu gå hem med bibehållen lön i avvaktan på korruptionsutredningen.
Foto: PER WISSING
Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarsson säger att han kommit överrens med enhetschefen om att hon ska gå hem i väntan på utredningen. Här grillas han av SVT:s Uppdrag Granskning.
Foto: SVT Uppdrag Granskning
Social resursförvaltnings ledning har valt att själva polisanmäla relationen mellan fyra tjänstemän och flyktingjätten Hero till riksenheten mot korruption.
Foto: DANIEL OLSSON

För en vecka sedan inledde riksenheten mot korruption en förundersökning i den stora Hero-härvan i Göteborg.

Nu får en av cheferna som kommunen själv anmält gå hem med bibehållen lön.

Det meddelar direktören vid social resursförvaltning Michael Ivarsson under måndagseftermiddagen.  

Det rör sig om enhetschefen Louise Parbring i Göteborg som Uppdrag granskning häromveckan kunde avslöja erbjöds att arbeta som konsult för flyktingjätten Hero - ett bolag som under hösten kom att segla upp som kommunens största privata samarbetspartners vad gäller boenden för ensamkommande barn och unga. 

Både GT och Uppdrag granskning kunde var och en för sig berätta om nära kontakter mellan flyktingjätten och tjänstemän vid social resursförvaltning.

Louise Parbring var en av fyra tjänstemän som kommunen valde att namnge i en egen anmälan till riksenheten mot korruption. 

De övriga tre har redan gått över och fått anställning hos Hero.


LÄS MER: Flyktingchefen godkände mångmiljonutbetalning till nya arbetsgivaren 


Avvaktar förundersökningen

Under måndagen kom beskedet att Louise Parbring kopplas bort från sitt arbete inom kommunen på obestämd tid.

– Vi har gjort en överenskommelse om att Louise är bortkopplad från sitt arbete tills vidare. Det är försvårande att hon utför jobb nu när det pågår en polisutredning och vi avvaktar att den utredningen blir färdig innan vi går vidare med eventuella arbetsrättsliga åtgärder, säger Michael Ivarsson, direktör vid social resursförvaltning.

– Vi har gjort en överenskommelse som hon är helt med på med tanke på polisutredningen. Hon är inte dömd för något ännu och det är viktigt att tänka på det.

Det var under måndagen i förra veckan som åklagaren Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption inledde en förundersökning utifrån kommunens polisanmälan och det som framkommit i media om relationerna mellan Hero och tjänstemän inom Göteborgs stad. 

"Förhör ganska snart"

Ingen är ännu delgiven misstanke om brott och Michael Ivarsson säger att han hoppas få mer besked från utredarna inom den närmaste tiden.

– Jag förväntar mig att vi kommer höra av riksenheten mot korruption för de kommer rimligen hålla förhör ganska snart, säger Ivarsson.

Till GT skriver Louise Parbring i ett SMS-meddelande att hon inte kommer kommentera utredningen i media. 

Däremot har hon tidigare nekat till att ha gjort någonting för att särbehandla det aktuella bolaget.

Som GT kunnat berätta tackade tackade den privata flyktingjätten Heros vd Harry  McNeil i mars i år Louise Parbring och hennes överordnade Veronica Morales för deras  insatser. 

Gav goda referenser

Cheferna hade, enligt vd:n, hjälpt den stora norska flyktingkoncernen att slå sig in på den västsvenska marknaden med  boenden för ensamkommande barn och unga:“Vi är mycket  tacksamma för de introduktioner som ni har gjort åt oss och möjliggjort för Hero att etablera sig även på västra sidan av Sverige”, skrev vd:n i ett mejl.  

Enligt Heros vd handlade mejlet om att han ville tacka för de goda referenser Göteborgs stad gett bolaget inför en lansering i Kungsbacka. 

Han anser att allt gått rätt till.

– Vi har inte hjälpt dem mer än vi hjälpt andra. Jag vet inte riktigt hur han tänker när han skriver så, sa Louise Parbring häromveckan apropå kontakterna med Hero, ett bolag hon själv arbetat för tidigare.

Verksamhetschefen Veronica Morales, Parbrings tidigare chef och den högste ansvarige för flyktingmottagandet i kommunen, rekryterades i juni över till ny operativ chef för Hero. I helgen kunde GT avslöja att hon under uppsägningstiden aldrig fråntogs rätten att godkänna utbetalningarna till sin nya arbetsgivare. Hon kom därför att godkänna utbetalningar till Hero på över 11 miljoner kronor under uppsägningstiden.