Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tarmsjöpung – en framtida delikatess

Christin Appelqvist, marinbiolog på Göteborgs universitet och projektledare för ”Scary Seafood”. Foto: Albin Dahlin

Skeppsmask, öronmanet och tarmsjöpung. 

Förhoppningen är att dessa marina arter ska bli lika självklara på våra matbord som torsk och lax.

– Vi måste inte importera mat från andra sidan jordklotet, när vi kan nyttja de resurser vi har här på ett hållbart sätt, säger Christin Appelqvist, som leder det nystartade projektet ”Scary Seafood”. 

Inom upplevelseindustrin har ”scary food” blivit ett begrepp för okonventionella råvaror och maträtter. Ett känt exempel från Norge är den traditionella maträtten ”smalahove” – fårhuvud.

Och nu prövas konceptet på Västkusten, under namnet ”Scary Seafood”. Visionen är att bidra till företagsutveckling och att locka nya besökare till Bohuslän med spännande, och kanske lite otäcka, matupplevelser.

– Vi vill se om det går att höja värdet på arter som är vanliga i havet utanför Västkusten, men som saknar ekonomiskt värde i dag, säger Christin Appelqvist, marinbiolog på Göteborgs universitet och projektledare för ”Scary Seafood”.

Det kan handla om bifångster som periodvis finns i större mängder men som inte landas i dag eftersom det inte finns någon efterfrågan. Eller om biprodukter från beredningsindustrin, som fenor och fiskhuvuden.

 

LÄS MER: Så länge håller maten i frysen 

 

”Mycket har vi ätit förut”

Tanken är att bygga ett nätverk av personer och företag som har intresse av att samarbeta kring den nya näringen, och i april bjöd Göteborgs universitet in fiskare, odlare, kockar och entreprenör inom upplevelseturismen till en välbesökt work shop.

Tillsammans diskuterade man de kommersiella och kulinariska förutsättningarna för olika marina djur och växter, som vi sällan äter i dag: Skeppsmask, öronmanet, tarmsjöpung, strandkrabba, sjögurka och purpurtång – för att nämna några.

Sjögurka, en framtida delikatess? Foto: Albin Dahlin

– Mycket har vi ätit förut, men det har fallit i glömska. Man kan ta torsk som exempel. Nu är vi vana vid att få den i ett fyrkantigt paket, men förr i tiden tog vi bland annat till vara på tunga och kinder också. Det betraktades som delikatesser, säger Christina Appelqvist.

Ska vara hållbart

En annan viktig del av projektet, är att ta fram en rapport som beskriver kunskapsläget för tänkbara arter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. 

– Om vi vet att en art är så sårbar att det inte går att ha riktat fiske, så kan den kanske gå att odla i stället, säger Christin Appelqvist, som tror stenhårt på "Scary Seafoods” potential.

Sallad på alger, bläckfisk och valthornssnäcka. Foto: Albin Dahlin

– Intresset för lokalproducerad mat bara ökar. Vi måste inte importera mat från andra sidan jordklotet, när vi kan nyttja de resurser vi har här på ett hållbart sätt, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!