Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tarjas mardröm: ”Kom inte ihåg vem jag var”

Plötsligt blev allt tomt och Tarja Anttila mindes varken bankomatkoden, vad hon heter eller var hon bor. "Jag tog fram och tittade på körkortet, men kände igen igen personen på bilden" berättar hon. Foto: Privat
Tarja Anttila bor i Tostared där hon har hästar och ofta är ute och rider. Det var en fin vårdag i mars efter att hon varit på en ridtur som hon plötsligt drabbades av minnesförlust. Foto: Privat

Det kom helt oväntat, som en blixt från en klar himmel.

Plötsligt mindes hon inte koden till betalkortet. Hon visste inte sitt namn eller var hon var någonstans.

– Det var fruktansvärt skrämmande. Jag var så förstörd att jag bara grät, berättar Tarja Anttila som drabbades av TGA, plötslig minnesstörning.

Tarja Anttila från Tostared i Mark minns inte mycket av den där dagen i slutet av mars. Hon kommer bara ihåg korta delar av vad som hände efter att hon varit varit ute och ridit och sadlat av sin häst.

– Jag tittade ut över hästhagen och tyckte det såg konstigt ut. Jag kände mig förvirrad, tankarna började hacka och jag blev stressad över vad det var som hände, berättar hon.

Mitt i alltihop tänkte Tarja Anttila att hon skulle åka till affären i Skene för att handla.

– Jag satte mig i bilen men jag minns ingenting av den resan, säger hon.

"Jag mindes inte vad jag heter"

Tarja kommer ihåg att hon stod i kassan och skulle betala. Och då blev plötsligt allt tomt. Hon förstod inte varför hon hamnat i affären. Hon mindes inte koden till betalkortet och försökte med "kort efter kort".

– Jag hade inte en siffra i huvudet och fick panik. Jag gick ut och satte mig i bilen. Och då mindes jag inte var jag var, var jag bor eller vad jag heter. Det var jättehemskt, berättar hon.

Ändå kunde hon låsa upp mobiltelefonen.

– Fingrarna mindes mönstret över skärmen och telefonen låstes upp. Jag ringde min före detta man och han ringde efter ambulans. När de kom vara jag helt förstörd och bara grät. Jag hade över 100 i puls och ett blodtryck på 180, berättar Tarja Anttila.

Göteborgs-Posten var först med att berätta om hur Tarja drabbades av minnesförlusten.

Läkarna misstänkte stroke

Läkarna på Borås lasarett misstänkte att Tarja drabbats av stroke. Men efter noggranna undersökningar, bland annat med magnetröntgen, förklarade läkarna att det inte alls handlade om stroke som de först trott. 

– De förklarade att jag drabbats av TGA, berättar Tarja.

TGA - transitorisk global amnesi – är en plötslig övergående minnesstörning som kommer oväntat och kan vara upp till ett dygn. Den orsakas av att delen av hjärnan som är till för inhämtning och lagring av minnen, hippocampus, får dåligt blodflöde.

– Det är ett fenomen där man får en minneslucka. Det kan vara under delar av en dag, upp till ett dygn. Men det går ofta bort på några timmar, säger Pontus Wasling, neurolog och hjärnforskare på Sahlgrenska.

TGA är, trots att det är mycket obehagligt att råka ut för, inte farligt.

– Det är ett godartat tillstånd, som tur är. Tidigare trodde man att det var en propp som löste upp sig, men det verkar det inte vara. Det ger inte ökad risk för en stroke senare, säger Wasling.

Tarja Anttila berättar att hon tog fram och tittade på sitt körkort och att hon inte kände igen personen på bilden.

"Så fruktansvärt skrämmande"

– Det var så fruktansvärt skrämmande. Det är något man aldrig vill vara med om igen.

Tarja lades in på sjukhuset på grund av det höga blodtrycket. Hon berättar att hon bara grät och bad om en tablett för att kunna sova.

– Jag sov i tio timmar och sedan var jag så glad när jag vaknade. Då började jag komma ihåg allting igen, säger hon.

Cirka en tiondel av de som en gång drabbats av TGA drabbas igen, enligt neurologen Pontus Wasling.

– Det kan komma tillbaka men det är sällsynt. Det är jättejobbigt att det inte går att förebygga, säger Tarja Anttila.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!