Plötsligt blev allt tomt och Tarja Anttila mindes varken bankomatkoden, vad hon heter eller var hon bor. "Jag tog fram och tittade på körkortet, men kände igen igen personen på bilden" berättar hon. Foto: PrivatPlötsligt blev allt tomt och Tarja Anttila mindes varken bankomatkoden, vad hon heter eller var hon bor. "Jag tog fram och tittade på körkortet, men kände igen igen personen på bilden" berättar hon. Foto: Privat
Plötsligt blev allt tomt och Tarja Anttila mindes varken bankomatkoden, vad hon heter eller var hon bor. "Jag tog fram och tittade på körkortet, men kände igen igen personen på bilden" berättar hon. Foto: Privat
Tarja Anttila bor i Tostared där hon har hästar och ofta är ute och rider. Det var en fin vårdag i mars efter att hon varit på en ridtur som hon plötsligt drabbades av minnesförlust. Foto: PrivatTarja Anttila bor i Tostared där hon har hästar och ofta är ute och rider. Det var en fin vårdag i mars efter att hon varit på en ridtur som hon plötsligt drabbades av minnesförlust. Foto: Privat
Tarja Anttila bor i Tostared där hon har hästar och ofta är ute och rider. Det var en fin vårdag i mars efter att hon varit på en ridtur som hon plötsligt drabbades av minnesförlust. Foto: Privat

Tarjas mardröm: ”Kom inte ihåg vem jag var”

Publicerad

Det kom helt oväntat, som en blixt från en klar himmel.

Plötsligt mindes hon inte koden till betalkortet. Hon visste inte sitt namn eller var hon var någonstans.

– Det var fruktansvärt skrämmande. Jag var så förstörd att jag bara grät, berättar Tarja Anttila som drabbades av TGA, plötslig minnesstörning.

Tarja Anttila från Tostared i Mark minns inte mycket av den där dagen i slutet av mars. Hon kommer bara ihåg korta delar av vad som hände efter att hon varit varit ute och ridit och sadlat av sin häst.

– Jag tittade ut över hästhagen och tyckte det såg konstigt ut. Jag kände mig förvirrad, tankarna började hacka och jag blev stressad över vad det var som hände, berättar hon.

Mitt i alltihop tänkte Tarja Anttila att hon skulle åka till affären i Skene för att handla.

– Jag satte mig i bilen men jag minns ingenting av den resan, säger hon.

"Jag mindes inte vad jag heter"

Tarja kommer ihåg att hon stod i kassan och skulle betala. Och då blev plötsligt allt tomt. Hon förstod inte varför hon hamnat i affären. Hon mindes inte koden till betalkortet och försökte med "kort efter kort".

– Jag hade inte en siffra i huvudet och fick panik. Jag gick ut och satte mig i bilen. Och då mindes jag inte var jag var, var jag bor eller vad jag heter. Det var jättehemskt, berättar hon.

Ändå kunde hon låsa upp mobiltelefonen.

– Fingrarna mindes mönstret över skärmen och telefonen låstes upp. Jag ringde min före detta man och han ringde efter ambulans. När de kom vara jag helt förstörd och bara grät. Jag hade över 100 i puls och ett blodtryck på 180, berättar Tarja Anttila.

Göteborgs-Posten var först med att berätta om hur Tarja drabbades av minnesförlusten.

Läkarna misstänkte stroke

Läkarna på Borås lasarett misstänkte att Tarja drabbats av stroke. Men efter noggranna undersökningar, bland annat med magnetröntgen, förklarade läkarna att det inte alls handlade om stroke som de först trott. 

– De förklarade att jag drabbats av TGA, berättar Tarja.

TGA - transitorisk global amnesi – är en plötslig övergående minnesstörning som kommer oväntat och kan vara upp till ett dygn. Den orsakas av att delen av hjärnan som är till för inhämtning och lagring av minnen, hippocampus, får dåligt blodflöde.

– Det är ett fenomen där man får en minneslucka. Det kan vara under delar av en dag, upp till ett dygn. Men det går ofta bort på några timmar, säger Pontus Wasling, neurolog och hjärnforskare på Sahlgrenska.

TGA är, trots att det är mycket obehagligt att råka ut för, inte farligt.

– Det är ett godartat tillstånd, som tur är. Tidigare trodde man att det var en propp som löste upp sig, men det verkar det inte vara. Det ger inte ökad risk för en stroke senare, säger Wasling.

Tarja Anttila berättar att hon tog fram och tittade på sitt körkort och att hon inte kände igen personen på bilden.

"Så fruktansvärt skrämmande"

– Det var så fruktansvärt skrämmande. Det är något man aldrig vill vara med om igen.

Tarja lades in på sjukhuset på grund av det höga blodtrycket. Hon berättar att hon bara grät och bad om en tablett för att kunna sova.

– Jag sov i tio timmar och sedan var jag så glad när jag vaknade. Då började jag komma ihåg allting igen, säger hon.

Cirka en tiondel av de som en gång drabbats av TGA drabbas igen, enligt neurologen Pontus Wasling.

– Det kan komma tillbaka men det är sällsynt. Det är jättejobbigt att det inte går att förebygga, säger Tarja Anttila.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER