Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tantrafestivalen intervjuas av polisen: ”Information”

Malin Wik från Ängsbacka ledningsgrupp.
Foto: Skärmdump presskonferens
Över 100 personer har konstaterats smittade efter tantrafestivalen.
Foto: Pressbild / Flickr

Efter tantrafestivalen på Ängsbacka kursgård i Värmland har över 100 personer konstaterats smittade med koppling till evenemanget.

I en presskonferens svarade ledningen på frågor – och erkände att de kände till det första coronafallet men valde att fortsätta programmet.

– Jag håller fortfarande på att ta reda på vad vi gjorde då, säger Malin Wik från kursgårdens ledningsgrupp, i presskonferens. 

Ängsbacka kursgård i värmländska Molkom har sedan 1996 arrangerat en årlig tantrafestival. 

Under åren har antalet deltagare ökat och festivalen har blivit allt mer populär. I år kom 250 deltagare och lika många volontärer till festivalen i det lilla samhället.

Över 100 personer har nu konstaterats smittade med koppling till festivalen och Ängsbackas beslut att anordna tantrafesten trots rådande pandemi har kritiserats på många håll. 

I en presskonferens mötte ledningen många frågor. 

”Mänskliga värderingar”

Malin Wik från Ängsbacka förklarade bland annat att resten av höstens inplanerade tantraprogram ställts in.

– Ingen i dagsläget gynnas av den här situationen varken ekonomiskt eller relationsmässigt. De värderingar vi står och det budskap vi har det är oförstörbart. Även om Ängsbacka inte fortsätter finnas som det är i dag så är det nätverk som skapats här sedan 1996 har inte med Ängsbacka att göra. Det är mänskliga värderingar och behov som vi skapar en plats för, säger hon under presskonferensen.

500 personer var på plats under tantrafestivalen i Molkom.
Foto: Pressbild / Flickr

Malin Wik erkänner också att ledningen kände till det första coronafallet men valde trots det att fortsätta festivalen som vanligt.

– Det var på torsdagskvällen som den här personen testade positivt. Programmet fortsatte under fredagen och avslutades under lördagen. Så såg det ut.

”Sänder vi live?”

Enligt henne själv håller hon samtidigt på att förklara situationen för polis.

– Jag håller fortfarande på att ta reda på vad vi gjorde då. Men efter den här presskonferensen ska jag tillbaka i en intervju med polisen och jag håller fortfarande på att samla in information, säger Malin Wik under presskonferensen.

Efter nästan en timme av svar på frågor får Malin Wik veta att presskonferensen sänds live – något hon blir irriterad över.

– Ursäkta jag fick en input här som jag bara vill nämna. En del av det här samtalet sänds ut live, vilket inte var vad vi kommit överens om. Det känns inte schyst. Jag ville säga det. Den som vet med sig att den kör livesändning kan ta till sig det här.

SE FLER NYHETER: Ostindiefararen har kastat loss – efter sex år i hamn

Här lämnar fartyget Göteborg • Ska segla mot Stockholm