Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tandläkarpatient fick borr i halsen

Arkivbild.Foto: Expressen / EXPRESSEN

Tandläkarborren trillade ner i patientens hals.

Patienten fick svårt att andras och fick föras till sjukhus.

IVO riktar dock ingen kritik i fallet och menar att det handlar om en olyckshändelse, trots att tandläkaren slarvade.

Den för patienten ytterst obehagliga händelsen utspelade sig i Skövde för två år sedan, framgår av handlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. 

Historien började med att patienten sökte sig till tandläkaren på grund av tandvärk. Patienten blev erbjuden akut tandvård på grund av besvären. När tandläkaren skulle öppna tanden lossnade borrhuvudet – och försvann i patientens hals.

Patienten upplevde situationen som att borrhuvudet hade ”fastnat” i bröstet och började hosta och uppleva andningssvårigheter. Sådär 20 minuter senare var ambulans på plats för att ta med patienten till sjukhus. Där konstaterades att borrhuvudet låg i tarmen och att man inte kunde göra något mer. 

Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kommit med sitt beslut. Myndigheten riktar ingen kritik i fallet. Man konstaterar att det handlar om en olyckshändelse.

Tandläkaren slarvade

I beslutet skriver IVO att tandläkaren ”har haft patientens bästa för ögonen såväl under behandlingen” och att vårdgivarens skriftliga rutiner såväl som uppföljningen efteråt följts.

Dock framgår att tandläkaren slarvat under ingreppet. Tandläkaren har själv medgett att det var stressigt under ingreppet och att kontrollen gällande att borrhuvudet faktiskt satt fast glömdes bort. Tandläkaren har också kallat incidenten för ”mycket beklaglig”. 

Det ursprungliga klagomålet från patienten rörde också bemötandet. IVO har dock inte utrett den delen.