Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tältlägret i Borås ska rivas: "Vi återvänder"

Socialdemokratiska kommunalrådet Lena Palmén på platsen för tältlägret. De romska tiggarna kommer alla från samma plats i Rumänien. Till våren tänker de komma tillbaka. Foto: Robin Aron

BORÅS. I dag bestämmer sig Borås stad slutgiltigt för att riva tältlägret i stadsparken och att resterna av boendeplatsen ska transporteras bort.

De rumänska romerna drömde om ett drägligare liv i Sverige, nu tvingas de tillbaka till hembyn.

Men de ger inte upp.

- Vi återvänder till Borås till våren, i april eller maj, säger tiggaren Maurius till GT.

Var tredje tigger

Det görs inga regelbundna undersökningar om hur många som tigger på gatorna i Sverige men i november förra året ställde Socialstyrelsen frågan till ett 70-tal organisationer som jobbar med hemlösa utlänningar.

Det vistades cirka 400 fattiga EU-migranter i Sverige.

Av rapporten framgår att cirka hälften kommer från Rumänien, men många också från Polen, Spanien, Slovakien och Bulgarien.

Hälften av de hemlösa saknade inkomst helt. En tredjedel försörjde sig genom tiggeri.

Utöver de tre storstäderna fanns de i Borås, Tierp och Varberg.

Lägret på kullen mitt i Borås har funnits sedan i somras. Men då låg det dolt bakom grönskan och löven på träden.

Presenningar med hål och trasiga tält trängs med rivningsbråte och rostiga trädgårdsmöbler. Som mest har det bott 70 personer i lägret. Nu bor här ett femtiotal.

"Kan inte försörja oss där"

Männen och kvinnan som bor under de mycket enkla förhållandena berättar på olika språk att de är romer och kommer från samma plats i Rumänien. De har lyckats få varma kläder som skänkts av en hjälporganisation. En av dem, Maurius, pratar lite engelska.

- Jag har fru och barn hemma i Rumänien, säger han och visar en bild. Men vi kan inte försörja oss där. Vi måste komma hit och tigga.

Maurius berättar att en dags tiggande i Borås ger max 50 kronor.

- Det ska bli skönt att komma hem och träffa familjen. Men vi har det ännu fattigare där. Så till våren kommer vi tillbaka till Borås, säger han.

"Ohållbar situation"

Den som fått den politiskt heta potatisen i knät och se till att lägret rivs och tiggarna skjutsas hem är socialdemokratiska kommunalrådet Lena Palmén. Vi möter henne nedanför tältlägret.

- Vi var tvungna att göra något. Detta är en ohållbar situation. Det är inte värdigt för de människorna som bor där uppe och dessutom har man inte rätt att bo på det viset i en park i Borås, säger hon.

På måndag klockan 10 går en buss med 55 platser till Rumänien.

KOMMER igen. De romska tiggarna kommer alla från samma plats i Rumänien. Till våren tänker de komma tillbaka. Foto: Robin Aron