Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vädervarningar efter stormen Ciara

Tåg stoppas i Västsverige när stormen Ciara drar in
Det är översvämningar i Uddevalla även på måndagen. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Ett träd föll över en bil i Svenljunga.Foto: JOAKIM ERIKSSON
På Väderöarna blåste det 24 meter per sekund vid 12-tiden på söndagen.Foto: Privat
På Väderöarnas värdshus har man förberett sig för stormen och surrat fast utemöblerna.Foto: Privat
Stormen orsakar ovanligt högt vattenstånd i Skärhamn.Foto: Privat
Stormbyar på 25 meter per sekund i Lysekil.Foto: Dag Jönsson
På Saltholmens småbåtshamn i Göteborg sökte sig oroliga båtägare för att kolla till sina båtar under måndagsförmiddagen. En del presenningar hade gett sig under natten.Foto: Daniel Olsson
1 / 8

I efterdyningarna av stormen Ciara är det problem på många vägar i Västsverige. 

Träd som fallit och översvämningar ställer till det.

– Det har varit jättemycket att göra, säger Niklas Fogelqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten. 

Samtidigt så finns det klass 1 varningar från SMHI för både hårda vindar och höga vattenflöden för Bohuslän, Göteborg och inre Dalsland. 

Det är Västkusten som först drabbades av stormen Ciara som kom in västerifrån under söndagen.

SMHI gick ut med en klass 2-varning för Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg samt Halland. 

Stormbyarna nådde Västkusten vid lunchtid under söndagen. Olav Krogsaeter, meteorolog vid väderinstitutet Storm, sa strax före klockan 12 på söndagen:

– Det är ett stort lågtryck med stormvindar som sträcker sig från Biscayabukten i Frankrike upp till norra Skandinavien. Det blåser redan mycket på Västkusten, omkring 20 meter per sekund, och det kommer att fortsätta hela dagen.

Under måndagsmorgonen ligger det kvar flera vädervarningar i Västsverige.

SMHI klass 1 varnar för både hårda vindar och höga vattenflöden i Göteborg och Bohuslän och varnar för höga vattenflöden inre Dalsland. 

Träd har fallit ned på vägar 

Klockan 10 på söndagsförmiddagen stängdes Uddevallabron av för tung trafik på grund av de hårda vindarna. 

Vid 16-tiden meddelade Trafikverket att Uddevallabron stängts av helt – något som fortsatt gällde tidigt på måndagsmorgonen.

”Prognos osäker när trafik tillåts passera”, skriver Trafikverket.

Det har varit problem i trafiken på flera platser i Västsverige under måndagsmorgonen.

Bland annat på E45 där belysning ramlade ner på marken vid Nödinge i riktning mot Göteborg. 

På Väg 923 mellan Förlanda och Öxared i Halland låg det träd på vägbanan 

Väg 182 vid Grude kyrka låg det träd på vägbanan

Mellan Hede och Solberga på väg 621 är det översvämmat på vägen och stor trafikpåverkan. 

På väg 1764 från Lygnared till Lygnö båda riktningarna är det så pass mycket vatten på vägen att det inte går att passera.

Gångtunnel översvämmad 

På väg 1673 var det flera träd som låg på vägen mellan Svenljunga kyrka och Boda. 

Trafikverket varnar också för att det finns en risk för att personer springer över vägen vid Kärragårdsrondellen på riksväg 44 i Uddevalla då gångtunneln under är översvämmad och avstängd. 

Räddningstjänsten Storgöteborg har haft mycket att göra under natten.

– Det har varit stormrelaterade larm, det har varit träd som fallit och vissa tak som blåst sönder, säger Niklas Fogelqvist, larm- och ledningsoperatör.

Det är oklart hur många träd som fallit efter stormens framfart men det ska röra sig om ett par hundra.

– För tillfället rör det sig om flera, samt ett stort mörkertal i Västra Götaland och Halland, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket, till SVT Väst.  

Hårda vindar i Skärhamn.Foto: Holger Pettersson

Tågtrafiken ställs in

Från klockan 12 på söndagen ställdes tågtrafiken in på flera sträckor i Västsverige, vilket Trafikverket gick ut med redan i fredags. Stoppet gäller fram till klockan 14 på måndag.

Sträckorna där tågen ställs in är Herrljunga - Borås, Uddevalla - Strömstad, Varberg - Borås och Håkantorp - Gårdsjö.

Under måndagsmorgonen har också trafiken mellan Öxnered och Vänersborg ställts in in, vilket påverkar alla tåg på sträckan Göteborg-Trollhättan-Karlstad.

Bussar ersätter tågtrafiken på samtliga sträckor.

– Att bli stående där ute om ett träd faller över spåren, det är inte roligt, konstaterade Thomas Johansson på fredagen.

– Vi har ett kontinuerligt arbete för att trädsäkra järnvägen och det betar vi av. Men längs de här sträckorna har det inte hunnits med, förklarar han och uppmanar resenärer att vända sig till tågbolagen för att få information om ersättningsbussar, säger han.

Tåg mellan Göteborg och Uddevalla fick också ställas in efter ett elfel som inte beräknas vara åtgärdat förrän under måndagen.

Sund-Jarenleden som går mellan Sund och Jaren i sjön Stora Le i Dalsland råder begränsningar för tung trafik på grund av stormen.

Senare under eftermiddagen rapporterades om flera nedfallna träd och räddningstjänsten fick flera larm om lösa föremål.

Under söndagseftermiddagen kom också larm om översvämningar i centrala Uddevalla till följd av vädret.

I Uddevalla har översvämningar bildats.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Plan till London kunde inte landa

Till Landvetter fick ett flyg från London ställas in. Det är dock oklart om det berodde på vindarna.

– Vi följer utvecklingen och rekommenderar resenärerna att följa utvecklingen på vår hemsida eller via sitt flygbolag för att få information om eventuellt inställda flyg, berättade Lovisa Ernestam, biträdande presschef på Swedavia.

Hon förklarade att hårda vindar i sig inte är något hinder för flygtrafiken.

– Det behöver inte påverka. Det som kan ställa till det är om det blåser kraftig sidvind, då kan det bli problematiskt.

Men ett plan från Norwegian som under söndagen lyfte från Landvetter kunde inte landa på Gatwick i London som planerat, utan fick i stället landa i Köpenhamn.

– Det planet gick ner på Kastrup på grund av det dåliga vädret. Planet ska tillbaka till Göteborg. Det var en helt normalt planerad landning, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Charlotte Holmbergh Jacobsson, pressansvarig på Norwegian.Foto: PRESSBILD

Planet var redan innan avfärd nästan två timmar försenade, och passageraren Teodor Thelander på flyget säger att många blev förvånade över att man vände när planet var så nära att landa i London. 

– Jag upplevde att vi var väldigt nära landning då de fällt ut landningsställen. Men sedan gjorde de en kraftig gir och avbröt landningen. Man hade lite på känn att det kunde hända någonting eftersom vi hade väntat länge först och sedan cirkulerat innan vi kunde landa. Men man blev rätt snopen, det blev som en stor suck bland alla, säger han till GT.

Teodor säger att planet skakade mer än normalt, men är glad över att personalen hanterade situationen så proffsigt. 

Efter att planet landat i Kastrup på eftermiddagen fick passagerarna vänta ombord på planet i väntan på att man skulle lyfta igen mot Göteborg – men problemen fortsatte för flygplanet. På grund av de starka vindarna kunde man inte landa i Göteborg heller, och nu ska man i stället försöka i Stockholm.

Teodor Thelander är ombord planet.Foto: Privat

– När vi kom till Göteborg var det värre, då blev folk oroligare och det var väldigt skakigt i planet då. Det första som hände när de avbröt landningen var att folk började skratta, det kändes så absurt, men sedan märktes det att många var väldigt oroliga och skärrade och ville inte vara där, säger Teodor Thelander.

Norwegian bekräftade sedan händelsen vid 18-tiden:

– Det stämmer. Planet kunde inte landa på grund av för dåligt väder. Det har alldeles nyss landat på Arlanda och nu jobbar vi för att ta hand om resenärerna på bästa sätt, säger presstalesperson Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Passageraren Teodor Thelander är trött efter att planet till slut fått landa i Stockholm vi 18-tiden. Han skulle till London – en resa på två timmar – men hamnade efter att ha suttit på planet i åtta timmar till slut i Stockholm i stället. Han har inte ätit på hela dagen och väntar nu på att få ett hotellrum.

– Jag känner mig väldigt utmattad. Jag vet inte om vi fortsätter. Jag, min bror och min pappa skulle till London men min bror vek av på Kastrup, så nu får vi se. 

Så här såg det ut på Landvetter flygplats på söndagskvällen.Foto: LÄSARBILD
Flera flyg var inställda från Landvetter under söndagskvällen.Foto: LÄSARBILD

Flyg inställda från Landvetter

Under sen söndagseftermiddag stod det klart att flera flyg från Landvetter var inställda under kvällen.

Vid 21-tiden såg det endast ut som att ett av de kvarvarande flygen kan gå som planerat.

– Trafiken är i gång men ett antal flyg är inställda och det är även ett antal förseningar. Det är flygbolagen som beslutar om de vill ställa in sina flighter eller ej. Man får räkna med störningar i flygtrafiken under kvällen på grund av blåsten. Den här stormen har inte bara drabbat Sverige utan flygtrafiken påverkas i hela Europa, säger Lovisa Ernestam.

Norwegian ställde in flyg till London Gatwick 19.10 på söndagskvällen.

Färjor påverkas av stormen

Också Stena Line-färjor påverkades av blåsten. Färjan som skulle ha gått 17.30 från Göteborg till Fredrikshamn ställdes in.

– Det är kaptenen som avgör. Kaptenen och vår ship management har löpande kontakt med SMHI och de tar beslut inför varje avgång, säger Erik Lewenhaupt på Stena Lines presstjänst.

Dag Jönsson i Lysekil: ”Det är vackert att se alla vågor”Foto: Privat

Dag Jönsson som bor i Lysekil berättar att det blåser rejält på platsen och att vindbyarna på söndagen nådde upp till 25-26 meter per sekund.

– Vinden ligger på kraftigt och vattennivån har gått upp. Det slår upp vatten nere i stan. Det är alltid fascinerande med storm. Det är vackert att se alla vågor och hur naturen lever. Men man får passa sig, det går inte att vara ute vid klipporna. Det är mycket kraft i vågorna, säger han.

Släp välte på Angeredsbron

Under söndagskvällen, vid 18.30-tiden, skedde en olycka på Angeredsbron då ett släp efter en mindre lastbil välte på grund av blåsten.

– Vägen är avstängd i båda riktningarna, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Räddningstjänsten skriver i ett pressmeddelande att det är oklart om släpet kan bärgas från platsen på grund av stormen och att det därför inte finns någon prognos på när bron kan öppnas igen.

Enligt SOS Alarm har ingen person skadats i olyckan.

I Svenljunga längs väg 156 blåste ett större träd ner över en bil under färden. Larmet kom in vid 21.05 och räddningstjänst kallades till platsen. 

 – Det är två personer skadade som har transporterats av ambulans, säger Fredrik Lovén, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten Södra Älvsborg. 

Vid 21.50 meddelar räddningstjänsten att trädet är bortröjt och vägen fri.

Extremt högt vattenstånd på Tjörn - se filmen från Skärhamn