Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tågstopp påverkar cirka 3000 resenärer

Runt 2000 resenärer påverkas av tågstoppet mellan Stockholm och Göteborg på måndagskvällen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Martina Huber
– Det här är fruktansvärt. Vi har suttit fast i över två timmar och det är skamligt att SJ inte får fram ersättningsbussar, säger Bengt Emil Andersson till GT.
Foto: Privat

En brand i en kontaktledning norr om Skövde orsakar stora problem i tågtrafiken.

All tågtrafik mellan Göteborg och Stockholm påverkas. SJ räknar med att 3000 passagerare är drabbade. Bengt Emil Andersson är en av dem.

– Det här är fruktansvärt. Vi har suttit fast i över två timmar och det är skamligt att SJ inte får fram ersättningsbussar, säger han till GT.

Först gick Trafikverket ut med att man preliminärt skulle kunna öppna ett spår klockan 22 – nu vågar de inte ge en tidsbunden prognos.

Redan vid 17-tiden på måndagen kom det första larmet angående tågsträckan mellan Skövde och Falköping. Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour berättar att man först trodde att det rörde sig om ett strömavbrott men att information nu kommit fram om att det rör sig om problem med en kontaktledning.

– Det handlar om en kontaktledning som brunnit norr om Skövde. Vår senaste prognos är att vi kan öppna ett spår i Skövde vid 22-tiden och det andra först vid midnatt, så detta påverkar tågtrafiken under en längre tid, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour strax efter klockan 20.

Men senare på kvällen hade man insett vidden av det som hänt.

"Värre än vad man trodde"

– Det är värre än vad man först trodde och vi kan inte ge någon prognos alls. Arbetet kan mycket väl pågå hela natten, eller ännu längre tid.

Elina Yli-Torvi på SJ:s pressjour uppgav vid 20-tiden att det då var över 2000 passagerare som påverkas av stoppet och att de stött på problem med att kunna lösa situationen med att få alla resenärer till rätt plats.

– Vi jobbar med att försöka få in så mycket ersättningsbussar som möjligt, men det räcker inte riktigt till, säger Elina Yli-Torvi.

Klockan 23 på måndagskvällen hade siffran för drabbade höjts till 3000 personer – och problem med att lösa resvägen för tågresenärerna kvarstod.

– Vi jobbar fortsatt på med taxibilar, alternativa resvägar och ersättningsbussar och håller ständig kontakt med Trafikverket för att veta hur morgondagen kommer att se ut. Men dessvärre så verkar det som om förseningar och problem kommer att kvarstå även då, säger Elina Yli-Torvi.

"Under all kritik"

Och att det varit problem med att få fram ersättningsbussar har bland annat Bengt Emil Andersson, som var på väg mellan Stockholm och Göteborg, märkt tydligt.

– Vi sitter helt fast strax utanför Skövde och ingen verkar ha någon information. Vi får inte lämna tåget och hela bistron är tom. Någon ersättningsbuss har vi inte sett skymten av, säger han efter att ha varit strandad på tåget i över två timmar.

Bengt Emil Andersson har suttit fast sedan klockan 18.11 och riktar hård kritik mot hur problem i tågtrafiken sköts, inte bara denna gång.

– Det finns ingen plan när något går sönder, och detta är under all kritik. Att inte få fram ersättningsbussar är ett fel i organisationen.