Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tågolycka med frätande lut – totalstopp i trafiken

Godsvagnar med frätande lut spårade ur i Varberg. Foto: Jonathan Berntsson
Jela Mandrapa drabbades av tågstoppet på tisdagsmorgonen och kom 1 1/2 timme för sent till jobbet. Foto: Privat

Ett tåg har spårat ur i Varberg natten mot tisdagen. Tre godsvagnar lastade med frätande lut välte vid Getteröbron.

Olyckan har orsakat stopp i tågtrafiken. Under tisdagen var alla avgångar inställda på sträckan och bärgnings- och reparationsarbete beräknas ta en vecka. 

– Vi har tusentals resenärer som drabbas, och det tar tid innan alla ersättningsbussar kan börja rulla, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef vid Hallandstrafiken.

Räddningstjänsten fick larm vid tvåtiden natten mot tisdagen om en tågurspårning i Varberg. Tåget hade en last av natriumhydroxid. Två befälsenheter och en brandenhet kallades till platsen. 

– Det kommer att ta rätt lång tid. Vi letar efter läckage och behöver ha skyddsutrustning, säger Peter Stened vid Räddningstjänsten Väst.

Det var ett godståg med tre tankvagnar som spårat ur och vält. Natriumhydroxid kallas i dagligt tal för lut.

– Det är inte giftigt och inte farligt att andas in, men det är farligt om man får det på sig, säger Peter Stened om det farliga godset.

Inget läckage

Vid tretiden kunde räddningstjänsten konstatera att det inte rörde sig om något läckage.

– Därefter har vi fryst läget och spärrat av platsen. Det är skador på räls och vagnar, men nu är det en fråga för Trafikverket och ägaren till vagnarna, Green cargo, säger Peter Stened på tisdagsmorgonen.

Olyckan har orsakat stopp i tågtrafiken. Fjärrtåg mellan Göteborg – Halmstad – Malmö har ställts in på delar av sträckan. Även tåg mellan Varberg och Borås berörs, uppger Trafikverket som hänvisar resenärer till respektive tågbolag för mer information. Prognosen är att stoppet kommer att vara resten av dygnet. Inga vägar har behövt stängas av för biltrafik.

– Tågtrafiken står stilla helt och hållet, åtminstone ett dygn. Vi har beställt 16 bussar som ska gå i ersättning för tågen, men det tar en stund att få fram alla på morgonen. Många rullar i skoltrafiken, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef vid Hallandstrafiken.

Hon förklarar strax efter klockan halv åtta på tisdagsmorgonen att bussar börjat rulla norrifrån, från Göteborg och söderut, men ännu inte åt andra hållet.

– Vi har tusentals resenärer som åker sträckan varje dag, framför allt mellan Varberg och Göteborg där vi har cirka 4 000 pendlare, förklarar Yasmine Möllerström Henstam.

En av dem som fick vänta länge på att komma i väg till jobbet var Jela Mandrapa som arbetar i Varberg och skulle resa från Falkenbergs station.

– Jag fick vänta i två timmar innan jag kunde åka med en ersättningsbuss. Det kom hela tiden information om att tågen var inställda, men det fanns ingen info om när bussarna skulle gå. Det var väldigt mycket folk både i väntrummet och utanför stationsbyggnaden, berättar hon.

"Hanteras varsamt"

När bärgningen av de urspårade vagnarna kan sätta igång är oklart.

– Bärgningsarbetare är på plats men eftersom det är farligt gods måste det hanteras varsamt, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör vid Trafikverket, strax före klockan halv åtta på tisdagsmorgonen.

På tisdagskvällen meddelade Ulrika Karlsson att det komplicerade bärgnings- och reparationsarbetet kan ta en vecka.

– Det måste först byggas en tillfällig väg för bärgningsbilarna för att de ska kunna komma fram till godståget, innan man kan bärga så måste tåget tömmas på den farliga vätskan. Och efter själva bärgningsarbetet får man börja återställa det skadade spåren och växeln, säger Ulrika Karlsson.

Hon förklarar att Trafikverket kommer att göra en olycksplatsutredning för att ta reda på vad som orsakat olyckan.

Godståget hade gått från Sävenäs i Göteborg och var på väg till Helsingborg när det spårade ur. Enligt P4 Halland är tåget 519 meter långt och hade totalt 28 vagnar.

– Lokföraren blev kontaktad av Trafikverkets trafikledning om ett detektorlarm, och beordrades att tåget skulle köra i låg hastighet och stanna i Varberg. När det kom in i en växel så spårade det ur. Det är fyra vagnar som spårat ur, varav tre ligger på sidan, säger Peter Hysing, pressjour vid Green cargo.

– Vi ser allvarligt på händelsen och har två faktainsamlare på plats för att vi ska kunna utreda händelsen ordentligt, fortsätter han.

Senare kommer uppgifter om att det är sex vagnar som spårat ur och att fyra av vagnarna hade farligt gods, rapporterar P4 Halland.
All tågtrafik på sträckan Göteborg, Varberg, Halmstad och söderut är på vissa sträckor helt avstängd och även sträckan Varberg - Borås berörs.

– Från och med imorgon (onsdag) kommer ett spår vara öppet i båda riktningarna och tåg kommer kunna passera med reducerad kapacitet, alltså lägre hastighet. Men exakt vilka tåg det handlar om vet jag inte, utan det är till tågbolagen man får vända sig, säger Ulrika Karlsso


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!