Foto: Theo Elias Lundgren
 Foto: Theo Elias Lundgren

Tackade nej till intervju på grund av religionen

Publicerad

BOHUSLÄN. Mannen tackade nej till en jobbintervju på grund av sin religion - då drog Arbetsförmedlingen tillbaka mannens jobb- och utvecklingsgaranti.

Nu stämmer diskrimineringsombudsmannen Arbetsförmedlingen, eftersom de anses ha kränkt mannen som är Jehovas vittne.

Det var i december 2013 som en man i Bohuslän sökte jobb via Arbetsförmedlingen. Mannen hade då också tagits upp i det arbetsmarknadspolitiska programmet Jobb- och utvecklingsgarantin. Den som deltar där har rätt till ersättning från försäkringskassan.

Efter två månader erbjöds mannen en intervju hos ett företag som bland annat säljer lotter till ideella idrottsorganisationer.

Men mannen tackade nej.

Mannen ansåg att han av sina etniska och moraliska principer inte kunde ta jobbet, och att det gick emot hans religiösa övertygelse. Han hävdade att han rentav skulle bli utesluten ur sin församling.

"Har blivit kränkt"

Arbetsförmedlingen tyckte dock inte att det var en godkänd anledning till att tacka nej och att det var misskötsel från mannens sida.

De återkallade anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin och mannen blev satt i karens i 45 dagar utan någon ersättning.

Nu anser diskrimineringsombudsmannen att mannen har blivit kränkt. De stämmer Arbetsförmedlingen och enligt stämningsansökan till tingsrätten i Stockholm, yrkan man på att mannen ska få en diskrimineringsersättning på 60 000 kronor.

– Jag är naturligtvis glad och lättad över DO:s bedömning. Men fallet är inte klart förrän domstolshandlingarna är över. Därför har jag inga mer kommentarer just nu. Och jag är fortfarande arbetssökande, vilket innebär att jag är rädd om min integritet, säger mannen till Bohusläningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER