Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ta chansen - snart ser du kometen Lovejoy

Så här ska du kolla om du vill få syn på den gröna kometen. Upp mot Orion och lite till höger. Foto: tbobs.se

Det kan vara värt att titta upp lite extra mot skyn på onsdag.

Då har man nämligen chansen att se det intergalaktiska skådespelet som följer kometen Lovejoy. Nästa chans kommer först om tusentals år.

– Den kommer att vara synlig under ett par veckor, säger Peter Linde, docent i astronomi.

Så här ser du bäst kometen Lovejoy:

1. Se till att gå ut när det är riktigt mörkt. När månen lyser upp himlen försvåras chanserna.

2. Ta med en kikare! Har man tur ser man kometen med blotta ögat. Har man inte tur får man ha en kikare.

3. Enligt Peter Linde är det störst chans att se kometen mellan klockan 18 och 22 på kvällen. Onsdagen den 7 januari lyser kometen som starkast, men enligt Peter Linde är det optimalt att se den mellan den 10:e och 15:e.

4. Titta till höger om stjärnbilden Orion som syns söderut.

Gillar du stjärnfall och vackra stjärnbilder? Nu har du kanske chansen att göra det i Västsverige. Kometen Lovejoy upptäcktes förra året av amatörastronomen Tony Lovejoy i Australien. För första gången ska den nu kunna gå att se med blotta ögat. På onsdag befinner sig kometen nämligen 70 miljoner kilometer bort från jorden – och så nära kommer den inte vara på många år. Det råder delade meningar om exakt tid, men vissa astronomer menar att det kommer ta mellan 8 000 och 10 000 år till nästa gång.

– Den passerar närmare jorden på onsdag, men det innebär inte att det bara är då man kan se den. Den passerar på långt avstånd och rör sig successivt norrut på himlen, säger Peter Linde som är författare och docent i astronomi.

Han vill vara försiktig med att bygga upp förväntningar – för det är inte alldeles lätt att få syn på kometen. Men chansen finns nu i ett par veckor, och har man tur ska man även kunna skymta en svans bakom kometen. För att kunna följa kometens färd på stjärnhimlen kan man följa Astronomiska sällskapets hemsida.

– Kometen är en av de ljusaste på lång tid på stjärnhimlen, säger Peter Linde.

Grönt sken

Det som gör Lovejoy så speciell är just att den är synlig från jorden, samt att den är omgiven av ett grönt sken som är en följd av flera gaser. När de samtidigt blir upplysta av solljus skapas det vackra gröna skenet.

Peter Linde är docent i astronomi. Foto: Sandra Henningsson

Kometen kommer att vara synlig i två veckor medan den vandrar på himlen, men allra starkast är den på onsdagen den 7 januari. I hela landet ska man kunna gå ut och titta mot himlen då.

Men se till att det är mörkt.

"Optimala perioden"

– Många känner igen Orion, man får leta lite där omkring med kikarens hjälp. Kometen kommer att ligga till höger om stjärnbilden om man står riktad mot söder. Jag skulle säga att det är optimalt mellan klockan 18 och 22 så länge inte månljuset är störande, säger Peter Linde, som tror att just månen kan försvåra möjligheterna att se kometen på onsdag.

– Det är nog bättre mellan den tionde och femtonde. Det är den optimala perioden eftersom det är mörkare, säger han.

Han tror att många kommer glädjas av att se kometen. Men han poängterar återigen att det inte är självklart att få syn på den. Dock verkar väderutsikterna för Västsverige att vara till stjärnskådarnas fördel de närmaste dagarna. Det är klart på en del håll under onsdagskvällen, och på torsdagskvällen blir det molnfritt i nästan hela Västsverige.

– Det är kul för alla som gillar att titta på stjärnhimlen, att det händer något är spännande. Stjärnhimlen tenderar ju annars att vara statisk och kometer har historiskt sett varit otroligt intressanta. Det är kul med något nytt på himlen, avslutar Peter Linde.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!