Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systrarnas pappa skulle inte varit där – dog i explosionen

Birgitta Hagstedt och Annika Pettersson var 14 och 19 när olyckan inträffade.
Foto: HENRIK JANSSON
Elof Pettersson blev 43 år och dog ombord på M/S Samnanger den 14 maj 1971.
Foto: Privat
Bilden på sina föräldrar har Annika Pettersson alltid med sig.
Foto: HENRIK JANSSON
Tio personer omkom och 28 skadades i katastrofen.
Foto: ALLAN KARLSSON

GÖTEBORG. Elof Pettersson jobbade egentligen inte på Eriksberg, men täckte upp för en vän under två dagar. 

Det var på den andra dagen som katastrofen inträffade. En explosion förvandlade båten M/T Samnanger till ett inferno – 10 personer omkom och 28 skadades.  

Tiden 08.47 den 14 maj 1971 är för evigt inpräntat i dottern Annikas minne.

– Då började hela Hisingen och hela stan att tuta. Brandbilar, ambulanser och poliser som skrek i stan. Jag förstod att det var något stort, säger hon.    

Det är nu 50 år senare svårt att se bland nybyggda bostadsrätter för miljontals kronor, båtar som ligger förtöjda vid bryggorna, promenerande personer, caféer och restauranger att det för fem årtionden sedan var en stor arbetsplats och inte ett fint bostadsområde. 

Eriksberg, vars största kännetecken i dag är den stora orangea kranen, var också platsen för en av de värsta arbetsplatsolyckorna någonsin i Sverige; en kraftig explosion ombord på båten M/T Samnanger i docka nummer fyra den 14 maj 1971, när båten låg inne för reparation. 

En brand startade i maskinrummet vid svetsning, branden släcktes men när svetsningen startade igen spred sig branden snabbt över fartyget, orsaken till explosionen var troligen att gaser fanns kvar i fartygets nedre utrymmen.

Tio personer omkom i olyckan, bland dem Annika Petterssons och Birgitta Hagstedts pappa Elof Pettersson, som då var 43 år. 

Annika Pettersson och Birgitta Hagstedt minns sin pappa.
Foto: HENRIK JANSSON
Nu är Eriksberg ett bostadsområde med lägenheter för miljoner.
Foto: HENRIK JANSSON

Jobbade på centralstationen

Systrarna var 19 och 14 när deras pappa inte kom hem igen. 

Elof Pettersson jobbade normalt inte i hamnen, utan på centralstationen i Göteborg som truckförman för SJ. Han erbjöd sig att arbeta för en vän som ville vara ledig för att gå på båtmässan den 13 och 14 maj. 

Dagen innan explosionen hade han varit där på kurs och tidigt på morgonen den 14 maj skrev han in sig.

– Han skrev in sig som vakt på båten klockan 07 på morgonen och 08.47 så exploderade det, säger Annika. 

Annika har sedan olyckan inträffat aldrig kunnat minnas hur hon tog sig från hemmet i Brunnsbo till Sahlgrenska, efter att hon hört talas om olyckan ombord på båten på radion. 

Olyckan krävde 10 människors liv i docka 4 på Eriksberg.
Foto: OLLE SEIJBOLD / DN
Orsaken till explosionen var troligen att gaser fanns kvar i fartygets nedre utrymmen när det började brinna.
Foto: HT-BILD

”Jag förstod att det var något stort” 

Namnet på båten som de talade om på radion hade hon lärt sig samma morgon, när pappan berättade var han skulle. 

Vad hon däremot minns är alla ljud från räddningstjänst, ambulans och polis som skar igenom luften. 

– Då började hela Hisingen och hela stan att tuta. Brandbilar, ambulanser och poliser som skrek i stan. Jag förstod att det var något stort, säger Annika.  

Något som gnagt i Birgitta Hagstedts tankar under alla år är att pappan dagen före olyckan tog tag i saker, som att han hade en känsla av att något skulle hända.

– Han hade så mycket konstiga saker för sig dagen innan han dog som fått mig att fundera i 50 år nu på om han hade någon känsla av att något skulle hända, inte kanske att man ska dö, men något. 

Lagade dotterns silverkedja 

Bland annat såg Elof till att klippa gräset, i regnet, utanför lekskolan där frun arbetade deltid. Han lagade Brigittas silverkedja som varit trasig länge och han gick upp mitt i natten för att skriva ut en check att köpa mat för på fredagen.

– Det var precis som att det skulle göras massa saker, det funderar man på efteråt. Och hade han inte skrivit ut pengarna hade vi inte haft några tills mamma fick tillgång till hans konton, säger Birgitta.

10 personer miste livet i olyckan.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Idag är det svårt att se att det för 50 år sedan var en arbetsplats vid Eriksberg.
Foto: HENRIK JANSSON

Det gick inte att identifiera Elof efter olyckan bara genom att titta på honom, med anledning av de svåra skador han fått i samband med explosionen, två av hans ordinarie kolleger åkte till sjukhuset men kunde inte känna igen honom. Istället var det var tandläkaren som fick göra identifieringen. 

På insidan av hans klocka som hittades kunde man se resterna av namnskylten han klistrat dit, och eftersom han gillade att rulla runt sin vigselring på fingret kunde man inte längre urskilja fruns namn. 

”Han ägnade mycket tid åt oss” 

Ingen av systrarna gillar än i dag tanken på Eriksberg, Annika fick erbjudande en gång av en man att köpa en lägenhet där, men kunde absolut inte tänka sig att bo i området.

– Han frågade mig igen efter ett par veckor för att ”det är så himla fint i Eriksberg”. Då sa jag vad som hade hänt och då sa han ”förlåt”. Vi pratade inte om Eriksberg mer, säger Annika. 

Birgitta bor på andra sidan älven och säger att hon ser kranen ”varje jäkla dag”. 

– Men det är bra att de bevarat lite trots allt, säger hon. 

Annika och Birgitta gillar fortfarande inte tanken på Eriksberg och ingen av dem kan tänka sig att bo där.
Foto: HENRIK JANSSON
Birgitta bor på andra sidan älven och säger att hon ser kranen ”varje jäkla dag”.
Foto: HENRIK JANSSON

Minnena de har av Elof är att han var en väldigt snäll pappa som gav mycket av sin tid åt sina döttrar. 

– Alla säger så om en person som gått bort men när det gällde vår pappa så är det verkligen sant, säger Birgitta.

Annika fyller i:

– Han ägnade så mycket tid åt oss, han lärde oss att cykla och simma och åka skridskor, säger hon. 

Polisen läste upp namnen på de döda 

De berättar hur pappan köpte helt nya skridskor åt dem när mamman tyckte det räckte med begagnade. Birgitta fick skridskor av märket Princess med piggar fram, Annika har fortfarande sina kvar, och de skrattar åt minnet hur han odlade en mustasch och rullade upp den med olja för att retas med sina döttrar. 

Vad Annika också minns efter olyckan är ilskan, mot tidningarna som publicerade namnen på de döda som lästes upp på polisens presskonferens innan familjevänner ens visste om att Elof gått bort. Och hur journalister ringde och bad om bilder. 

Polisen höll presskonferens och läste upp namnen på de döda.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

Hon säger att en journalist hon inte ville prata med hittade på en intervju och publicerade den, hon åkte in till stan och skällde ut mannen efter noter. 

– Sen började jag hata er och alla andra tidningar som började ringa efter foton, det var bara att slänga på luren. Sen var jag en ilsken torped i flera veckor. När jag fick åka och hämta klockan och ringen då hade det gått en fyra veckor, när jag kom ut från polishuset hade jag gått ner i varv, säger hon. 

Ytterligare en svår olycka samma år

Bara ett par månader efter olyckan ombord på M/T Samnanger inträffade en annan liknande olycka på fartyget Poona, också den i Göteborgs hamn, som krävde flera människors liv.

Den 14 maj är det 50 år sedan en av värsta arbetsplatsolyckorna i Sverige inträffade, vid Eriksberg.
Foto: HENRIK JANSSON

Annika och Birgitta menar att det är främst den olyckan som människor kommer ihåg i dag. 

Ingen av dem vill att den svåra olyckan på M/T Samnanger glöms bort och de känner att årtiondena som går är sammanlänkade med stadens jubileum, 1971 firade staden 350 år. Och i år 400. 

– Det har nog inte gått många dagar på de här 50 åren som man inte tänkt på pappa. Vi har pratat mycket om pappa med våra barn och så, säger Brigitta. 

– Jag grät lite när min son fyllde 43, då förstod man verkligen hur ung pappa var, säger Annika.     

Olyckan på M/T Samnanger

• På morgonen den 14 maj 1971 inträffade en svår olycka i form av en kraftig explosion med efterföljande brand ombord på M/T Samnanger i docka nr 4 på Eriksbergsvarvet


10 personer omkom och 28 skadades, bland de 10 fanns Elof Pettersson, 43. 


• En brand startade i maskinrummet men spred sig snabbt över fartyget. Orsaken till explosionen var troligen att explosiva gaser fanns kvar i fartygets nedre utrymmen.