Philippa Davin, 22, har en obotlig nervsjukdom och systern Natasha, 24, har drabbats av cancer. Foto: Per Wissing
Philippa Davin, 22, har en obotlig nervsjukdom och systern Natasha, 24, har drabbats av cancer. Foto: Per Wissing

Systrarna om kampen mot sina sjukdomar

Publicerad

LANDVETTER. Natasha Davin, 24, har cancer och lillasyster Philippa, 22, en obotlig nervsjukdom.

I ett fotoprojekt dokumenterar Philippa sin storasysters vardag.

Projektet har fått stort genomslag på Facebook och är ett sätt för systrarna att klara av vardagen.

En insamling till Cancerfonden har redan startats och på drygt en vecka har systrarna Davin i Landvetter samlat in närmare 12 000 kronor.

– Vi hade ingen aning om att det skulle få sådan spridning, säger Natasha Davin.

Det var i somras hon kände sig förkyld och hade svårt att andas. Läkaren trodde att hon kunde ha astma, men märkte snabbt att det var fel.

Tumör i lungan

I mitten av augusti röntgades lungorna och redan samma eftermiddag fick Natasha Davin beskedet: en stor tumör på ena lungan. Några dagar senare kom nästa chock.

– Läkaren sa "det är inte lungcancer", då andades jag ut. Sen fortsatte han "men det är cancer", säger hon.

Lymfom är lymfkörtelcancer och det enda Natasha Davin kommer ihåg från resten av samtalet är att läkaren sa att det går att bota. Den planerade flytten till Schweiz med pojkvännen ställdes in och cellgiftsbehandlingen påbörjades inom två veckor från att hon fick beskedet.

– Allt gick väldigt fort, säger hon.

"Jag får ont"

Hon är inte den enda som är sjuk. Lillasyster Philippa Davin har obotliga sjukdomen fibromyalgi och känner ständig värk och trötthet.

– Det spelar ingen roll hur mycket jag vilar, det gör ändå alltid ont, säger Philippa Davin.

När Natasha Davin klippte av sig håret började Philippa Davin följa sin storasyster genom kameralinsen. Hon är fotograf men har så ont just nu att hon är sjukskriven.

– Jag får ont av att fotografera och hålla i kameran, men det är roligt. Det är rehabilitering för oss båda, säger Philippa Davin.

Från början var syftet att fotografera sjukdomstiden för att komma ihåg. Men efter en tid bestämde sig systrarna att visa bilderna på en utställning för att samla in pengar till Cancerfonden.

– Det är en öppen och naken skildring av cancer, säger Philippa Davin och fortsätter:

– Cancer är fortfarande ett laddat ämne. Det borde det inte vara, nästan alla har någon relation till sjukdomen. Cancer är inget att skämmas över, ingen kan hjälpa att de får det.

Succé på Facebook

Projektet "Vår kamp mot cancer" har redan fått över 2800 likes på Facebook och involverar hela familjen Davin samt pojkvän och vänner.

– Vi orkar inte göra så mycket men vi kommer med idéerna, säger Natasha Davin.

Systrarna Davin har tillbringat mycket tid tillsammans sedan cancerbeskedet kom.

– Philippa har varit dålig länge, men det var svårt att förstå varför hon inte orkar gå upp ur sängen vissa dagar. Nu sitter jag i samma sits och förstår vad hon går igenom. Vi tar hand om varandra, säger Natasha Davin.

Utställningen "You can borrow my body but never take my soul" är planerad till maj 2014.

Isabelle Nordström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER