Systerns vädjan till Helenas mördare

Helena Andersson är försvunnen sedan 1992.
Foto: OKÄND
Helena Andersson försvann efter en utekväll i Mariestad för 26 år sedan.
Foto: PRIVAT

Helena Andersson försvann efter en utekväll i Mariestad för 26 år sedan.

Nu vädjar systern Gabriella Andersson till den misstänkte mördaren att lätta på sitt samvete.

– Om den som är misstänkt har något med det här att göra ber jag honom att säga det till mina föräldrar medan de lever så att de kan få veta vad som har hänt deras barn, säger hon i ”Brottsjournalen” i TV4.

Leif GW Persson har en klar teori om vad som hänt Helena – men både polis och anhöriga är kritiska till den.

Helena Andersson försvann efter en utekväll på stadshotellet i Mariestad natten mot den 14 juni år 1992. Hennes sandaler och ringar hittades i närheten av föräldrahemmet dagen därpå.

Än i dag har polisen inte hittat Helenas kropp. Men fallet har hela tiden bedrivits som en mordutredning. Flera personer har varit misstänkta.Senast förra sommaren avslöjade P4 Skaraborg att en man då suttit anhållen misstänkt för mordet. Han har i flera omgångar under årens lopp förhörts av polisen med anledning av mordet. Men polisen har inte lyckats komma särskilt långt i sina förhör då mannen inte velat ha någon advokat närvarade. Något som enligt åklagaren är en förutsättning.

Lars Johansson, polischef.
Foto: BROTTSJOURNALEN/TV4

Man mordmisstänkt

Bevisningen har inte räckt för häktning.

– Man har försökt att vid olika tillfällen fortsatt prata med vederbörande. Men vi är i det läget att han fortfarande är misstänkt, säger polischefen Lars Johansson i tisdagens avsnitt av ”Brottsjournalen”.

Johansson fortsätter:

– Problemet med ärendet är att vi måste kunna verifiera att det är ett allvarligt brott, ett mord. Vi har ingen kropp. Vi måste hitta Helena.

Leif GW Perssons teori

Kriminologiprofessor Leif GW Persson har vid upprepade tillfällen riktat svidande kritik mot utredningen och sagt att polisen gjorde ”alla tänkbara misstag” i det kritiska inledningsskedet.

Han var under en tid involverad i utredningen och själv på plats i Mariestad. Han är övertygad om att det är två andra personer som ligger bakom Helenas försvinnande. En teori han redogjort för i den i år utgivna boken "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: Berättelsen om mitt yrkesliv”.

Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG

Enligt GW:s teori ska Helena ha fått skjuts av männen i en bil. Därefter mariehar något sorts våld uppstått och kroppen ska ha dumpats i Vänern, enligt GW.

– Jag är ganska övertygad om att det är två gärningsmän som känner henne. Jag har en ganska bestämd uppfattning om vilka som har gjort det här, säger han i ”Brottsjournalen”.Även polisen delar GW:s uppfattning om att utredningen inte sköttes exemplariskt till en början.

– Utredningen kom väldigt snett i början. Man fokuserade väldigt mycket på en speciell person. Men det visade sig att vittnesuppgifterna som lämnats var helt felaktiga, säger Lars Johansson.

Systerns vädjan

Såväl Helenas systrar som Lars Johansson ger däremot inte mycket för Leif GW:s teori.

– Om GW tror så hårt på sin teori så förstår jag inte vad som stoppar honom från att gå hela vägen och utreda den på riktigt, har systern Ulrika tidigare sagt till GT.

– Om jag bidrar till deras elände ber jag oreserverat om ursäkt för detta. Det är inte min avsikt. Min avsikt är att få ordning på det här och helst ett åtal mot de två det handlar om, säger GW i programmet. 

Helenas syster Gabriella.
Foto: BROTTSJOURNALEN/TV4

Systern Gabriella Andersson vädjar nu till mannen som misstänks för mordet att lätta på sitt samvete. Hon har tillsammans med sin syster Ulrika tidigare publicerat ett brev i GT, riktat till mannen.

– Om den som är misstänkt har något med det här att göra ber jag honom att säga det till mina föräldrar medan de lever så att de kan få veta vad som har hänt deras barn, säger hon och faller i gråt.

Hon tillägger:

– Det är jobbigt att tänka på.

GT har varit i kontakt med Helena Anderssons anhöriga som godkänt att vi återger delar av programmet i den här artikeln.