Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systerns kritik – efter bakslaget i Helena-fallet

Helena Andersson, här med hunden Nita, försvann spårlöst en sommarnatt 1992 i Mariestad.
Foto: Privat
Lars Johansson kommissarie vid grova brott i Skövde.
Foto: ANDERS YLANDER

Den man som sedan 2017 varit misstänkt för Helena Anderssons försvinnande är inte längre misstänkt.

Detta efter beslut från åklagare, rapporterar P4 Skaraborg.

Men beskedet till Helenas anhöriga kom varken från polis, åklagare eller familjens målsägandebiträde – utan via Postnord.

– Som att det inte är viktigt, säger Helenas storasyster Gabriella till P4 Skaraborg.

Helena Andersson försvann sommaren 1992 efter att ha varit på dans i Mariestad. Kriminalfallet är ett av de mest omskrivna i Sverige.

Men för mer än två år sedan anhölls en misstänkt person. Han medger att han var tillsammans med Helena kvällen före försvinnandet, han saknar alibi och har lämnat motstridiga uppgifter – men han släpptes efter en kort tid.

”Måste hitta kroppen”

Mannen har formellt sett ändå varit misstänkt, men så är det alltså inte längre efter beslut från åklagare.

– Polisärt betyder inte detta så mycket. Men åklagare har beslutat att har någon varit misstänkt så länge som två år så kan han inte vara det längre, kommenterar polisens utredare, Lars Johansson, för P4 Skaraborg.

Johansson konstaterar att man inte kan styrka brottet mannen varit misstänkt för.

– För att göra det måste vi hitta kroppen.

Han uppger att mannen fortfarande är intressant i utredningen som väntas lämnas över till Kalla Fall-gruppen i Göteborg inom kort.

Smärtsamt för familjen

För Helena Anderssons anhöriga är det tungt med ännu ett bakslag i utredningen som pågått i över 27 år. Helenas storasyster Gabriella säger till P4 Skaraborg:

– Det är naturligtvis smärtsamt för oss för vi står ju kvar på samma plats så att säga. Vi måste ju få reda på vad han har gjort.

Beskedet om att mannen inte längre är formellt misstänkt kom varken från polis, åklagare eller familjens målsägandebiträde – utan via Postnord.

– Jag öppnade min brevlåda och där låg ett brev från tingsrätten. Jag tänkte: Oj, vad är det här. Men då handlade det bara om att vårt målsägandebiträde ska avsäga sig uppdraget.

Gabriella Andersson är kritisk till hur kommunaktionen skötts med familjen. Framför allt tänker hon på sina föräldrar som nu är över 80 år. När de fick hem ett brev förstod de inte innehållet, att den misstänkte avskrivits, uppger Gabriella Andersson till P4 Skaraborg.

– Det verkar vara oväsentligt vad mina föräldrar får för information. Det här handlar ju om deras dotters liv! Och det har pågått i så många år. Och sen får man bara ett brev. Det är lite känslokallt, kan man tycka. Som att det inte är viktigt liksom.

P4 Skaraborg har varit i kontakt familjens målsägandebiträde som avböjer att kommentera familjens kritik.


LÄS MER: Leif GW Perssons teori om Helena Andersson-fallet