Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inspelningen som kan avgöra Ellos-syskonens miljontvist

Olle Blomqvist som grundade Ellos gick bort 2016.
Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Ellos-grundaren Olle Blomqvists båda barn strider vidare om miljonarvet.

Parterna mötte nyligen i tingsrätten utan att komma överens. 

Nu får en domstol avgöra tvisten under nästa år.  

Något som kan avgöra utgången är om domaren tillåter att en ljudupptagning från 2014 kan användas som bevis eller inte.

Olle Blomqvist som grundade Ellos gick bort 2016 och efter det har de båda barnen tvistat om arvet.  

En dryg vecka före sin död testamenterade han all kvarlåtenskap till sin hustru.

Olle Blomqvists båda barn från ett tidigare äktenskap har en lagstadgad rätt till var sin laglott och de ärvde 2,3 miljoner kronor vardera och änkan nästan 4 miljoner kronor, inklusive värdet för fastigheter.

Dottern vill att också broderns del ska tillfalla henne. 

Hon menar att han tidigare fått en stor summa pengar som då ska anses vara ett förskott på arvet. 

Har inte kunnat enas 

Huvudanledningen till tvisten handlar om ett aktieförvärv som brodern fick köpa för 30 miljoner kronor, de ska haft ett värde på 100 miljoner kronor. Systern menar att brodern redan fått ett förskott på arvet på 70 miljoner.

Det håller inte brodern med om. 

Han menar också i sin tur att systerns olika köp av fastigheter och markområden har köpts av deras pappa, vilket han anser också vara ett förskott på ett arv.

Under förra veckan hölls en förberedande förhandling i tingsrätten om målet, vilket Borås Tidning var först med att rapportera. Domaren ansåg då att det inte finns förutsättningar att de ska kunna lösa tvisten i samförstånd.

Dottern företräds av advokat Fredrik Iverström som bekräftar att den förberedande förhandlingen inte kunde lösa tvisten.

– Det stämmer, parterna står långt ifrån varandra. Nu får saken ha sin gilla gång och avgöras i domstolen, säger Iverström.

Ärendet troligtvis att gå till huvudförhandling och den är planerad att hållas i augusti nästa år.

Fick inte tag i brodern

Tvisten är segdragen. Redan i augusti 2018 inkom stämningsansökan från systern till Borås tingsrätt. 

En anledning till att tvistemålet dragit ut på tiden är att brodern bor utomlands. Borås tingsrätt provade att delge brodern via mejl och pappersbrev förra hösten utan framgång.

Då kopplades Centralmyndigheten för internationell delgivning in. Först i maj i år, nio månader efter stämningen, lyckades man med hjälp av ambassaden i landet där brodern bor, delge honom stämningen.

Hur ser du på det faktum att det tagit så lång tid att delge er motpart stämningen?

– Jag har inga kommentarer till det, säger Fredrik Iverström.

Broderns ombud, advokat Hans Bagner, uppger:

– Det beror på att tingsrätten gjorde fel, man skickade den inte till min klient.

Något som kan avgöra tvisten slutgiltigt är om det kan anses bevisat att brodern fick köpa aktier värda 100 miljoner kronor för 30 miljoner kronor. Systern anför i stämningen att man har bevis för detta i form av en ljudupptagning.

I stämningsansökan skriver ombudet Iverström: ”Även Olle Blomqvist har bekräftat Transaktionen. Så skedde vid möte mellan 0lle Blomqvist och (dotterns man), den 25 maj 2014. En ljudupptagning av Olle Blomqvists och (dotterns man) samtal finns att tillgå.”

Broderns ombud hävdar att ljudupptagningen inte håller som bevis och är övertygad om att domaren kommer till samma slutsats i augusti.

– Olle Blomqvist fick ledande frågor under detta samtal. Han var dessutom inte medveten om att han blev bandad. Han blev heller inte informerad om detta i efterhand, säger Hans Bagner.